Скоро три века старе Пиваре у Панчеву

У Панчеву је обележено 295 година старе Пиваре. Годишњица је посвећена Абрахаму Кепишу, оснивачу и првом власнику. Здање је познатије као Вајфертова пивара, који ју је породица купила 1847. године. Данас више није у функцији.

Стара Пивара у Панчеву, која потиче још из 1722. године, најстарији је индустријски објекат на овим просторима и данас је под заштитом државе као споменик културе од великог значаја.

"Први власник Пиваре је мађарски Јеврејин Абрахам Кепиш, који је дозволу за оснивање добио од власти у Темишвару. После је било још власника, а 1847. су је купили Вајфертови", каже Мирела Флора из Удружења грађана "Музеј пиварства Ђорђе Вајферт".

Најпознатији власници пиваре су чланови породице Вајферт, Игњац и његов син Ђорђе, који су знатно унапредили производњу.

После Другог светског рата Пивара је национализована, а од 1977. године у старој згради се није више производило пиво. Све док пре две године Удружење грађана "Музеј пиварства Ђорђе Вајферт" није обновио занатску производњу по старим рецептурама. У том послу опробао се и мађарски амбасадор, чије ће се пиво звати Кепиш и касније ће се продавати у хуманитарне сврхе.

"Први пут сам данас правио пиво. Није тајна да ја волим добро пиво, а ви у Србији правите то ваљано", каже амбасадор Атила Пинтер.

Удружење је и отворило Музеј Ђорђа Вајферта и ради на обнови старог здања.

"Ми смо после отварања имали око  две и по хиљаде посетилаца, што је и нас саме зачудило. Тражили смо новац за обнову на конкурсу прекограничне сарадње са Румунијом, стигли до најужег круга, али нисмо прошли", каже Синиша Јанковић из УГ "Музеј пиварства".

Како обнова старе Пиваре захтева огроман новац, решење се тражи на страним конкурсима, а најновији подразумева прекограничну сарадњу са Мађарском.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи