Брод-багер вади угаљ из залеђеног Дунава

У Ковину од 1991. године ради брод-багер који је до сад из Дунава извадио око 4 милиона тона угља и више од 13 милиона кубика песка и шљунка. Запослени нису прекидали рад ни током ледених дана, а није им сметала ни залеђена река.

Контролним чамцем "Рај", који разбија лед, запослени долазе до пловног багера и свог радног места. Горан Дивнић је од првог дана овде и већ 26 година је рудар, који вади угаљ из Дунава.

Управља великим точком, а захваљујући ЏПС навигацији у сваком тренутку зна шта се догађа под водом.

Иако су многе реке у Србији залеђене, овде на Дунаву код Ковина се ради пуном паром. Са око 30 метара дубине вади се угаљ. Колико је тешко обављати овај посао при оваквим временским условима?

"Имамо мањих проблема, јер се због хладноће затежу сајле и ветар може да буде незгодан, али не прекидамо прозводњу.А бити рудар на броду много је боље него радити у јами, јер можемо да уживамо у природи и наш хлеб није са седам кора, има неку кору мање", каже Горан Дивнић, Багер-мајстор.

У прошлој години 140 запослених у руднику имало је рекордну производњу. Извадили су 207.000 тона угља,а важније од тога је то што немају залиха,јер су  све успели и да продају.

"Ми на јединствен начин у Европи вадимо угаљ и ово место је познато по великим залихама лигнита. Наш највећи купац је из Босне и успели смо у прошлој години да извеземо више од 70.000 тона угља", каже Иван Филипов, технички директор Рудник-Ковин.

Овде планирају и да модернизују производњу, јер је опрема стара и неопходно је обнављање. Имали су до сад једну неуспешну приватизацију и сад су у државном власништву и не жале се, јер успевају сами себи да обезбеде плате које су веће од републичког просека.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи