Опасности од тровања угљен-моноксидом

Због оштре зиме и изузетно ниских температура, празничну печеницу домаћини све чешће припремају у затвореном простору. Многи, међутим, нису свесни опасности којој се при томе излажу.

Гас без боје, мириса и укуса ничим не одаје своје присуство, али се последице брзо јављају. Током Божћних празника, због тровања угљен-моноксидом, док су пекли прасад у затвореном простору, крагујевачки лекари, збринули су десетак пацијената. Једном, није било спаса.

Драган Вељковић, који се тим послом бави 25 година, каже да људи праве велике грешке, које могу бити кобне.

"Људи греше, узму сирова дрва мокра, заложе, затворе врата, нема ваздуха да циркулише и онда долази до гушења", каже Вељковић.

Тихи убица, како га називају, настаје приликом сваког пожара, сагоревањем дрва, угља, плина, бензина у простору без довољно кисеоника. Опасност вреба и из запушених димњака, шпорета и пећи, упозоравају стручњаци.

Командант Ватрогасно-спасилачке бригаде Крагујевац, Ненад Милошевић, каже да су у прошлој години, имали 852 пожара, у којима су два лица изгубила живот, а дванаест задобило тешке повреде због тровања угљен-моноксидом.

За људе је, објашњава Милошевћ, најопаснији дим, са гасовима који га прате, угљен-диоксидом."

"Дим смањује видљивост, не можете да дишете, може доћи до експлозије дима сучељавањем топлог и хладног ваздуха, али до појаве да човек постаје физички немоћан и не осећа никакав нагон за борбом да изађе из задимљеног простора", каже Милошевић.

Главобоља, вртоглавица, поспаност, симптоми су тровања угљен-моноксидом. Прва помоћ, што бржи излазак на свеж ваздух.

"Уколико се ради о особи која је без свести и дисања, започети са мерама реанимације, затим сачекати долазак екипе хитне медицинске помоћи, који ће започети оксигену терапију са стопроцентним кисеоником, како би се из крви истиснуо угљен-моноксид и омогућило узимање
кисеоника и ваздуха", савет је доктора Алксандра Кличковића, директора краујевачког Завода за хитну медицинску помоћ.

Иначе, у свету и код нас, од тровања угљен-моноксидом страда више људ , него од свих других отрова заједно. Несреће су најчешће током зимских месеци.

rts.kragujevac@rts.rs
+381 34 335 542

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво