Зими више посла за геронтодомаћице

Геронтодомаћице Центра за социјални рад у Шапцу, због снега, ниских температура и празника, посла имају више него икада. По потреби, служба ради и ноћу.

Мраз и снег не спречавају екипе шабачког Центра за социјални рад да посете старе и болесне и у најудаљенијим селима овог краја.

Геронтодомаћице у домове корисника, долазе два пута дневно. Брачном пару Пурешич, много значе, посебно Ленки, која је, после можданог удара и повреде кука, непокретна.

"Она и још две су ме спасле, пресвукле и очистиле све како треба", каже Ленка Пурешић, Летњиковац код Шапца.

"Долазе стално, и вече и јутро, и шта могу друго да кажем. Не треба боља помоћ", каже Андрија Пурешић.

Медицинска сестра, Јасмина Илић, као и њених 15 колегиница, посети бар седам домаћинстава дневно. Осим терапије, мерења шећера у крви и притиска, у кучи корисника заврши све што је потребно до следећег доласка.

"Да их одведемо код лекара, ако не могу сами, а не могу, онда их возимо. Много се везују за нас, баш доста. Кад закаснимо, кажу:,,Па, где си? Ја те чекам да попијеш кафу са мном", каже Јасмина Илић, геронтодомаћица из Шапца.

Услуге геронтодомаћица на територији града Шапца користи 170 људи.  У дане ниских температура, кажу да нико не мери колико ће остати на послу.

"Наши помоћни радници, а имамо два у служби су ноћу обилазили наше кориснике. Нису желели иако је то ван радног времена да они остану без огрева или топлоте, да дође д смрзавања или да остану без преко потребне хране и лекова", каже Владимир Брковић, руководилац Службе за локална права и услуге Сентра за социјални рад Шабац.

За овај вид помоћи из градског буџета у Шапцу издвојено је 13 милиона динара. Намера надлежних је да набаве још једно возило и повећају број екипа за помоћ, посебно у селу, где  многи и не знају да таква служба постоји и обично их Центру за социјални рад пријаве други.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво