Снимак са Јутјуба променио живот једног наставника

Појављивање у споту куршумлијске реп групе "Ћаче и Ђаво" објављеном на Јутјубу, са његовом фотографијом и пратећим, за њега, увредљивим текстом, променило је из основа до тада миран, породични живот Славољуба Ристића, наставника физичког из Куршумлије. Слика је, према речима Ристића, без његовог знања и пристанка преузета са Фејсбука, након једне школске прославе.

У споту све популарније куршумлијске реп групе се, између осталих, у два наврата нашла и фотографија Славољуба Ристића. Популарност, ничим изазвана, доноси му, каже, већ скоро две године само проблеме, пре свега због пропратног текста.

"Сви знају шта значи реч тотов. Испало је по њима да сам ја највећа будала у Куршумлији", каже Славољуб Ристић, просветни радник из Куршумлије.

"У свим тим песмама ја се трудим да убацим што више тих аутохтоних речи и тиме их сачувам од заборава. Ја сам ту реч чуо у друштву, као где си тотове, али стварно нисам знао да та реч има значење", каже Душан Копривица, Ћаче, реп група "Ћаче и Ђаво" из Куршумлије.

Куршумличани са којима смо разговарали, немају дилему око значења речи тотов.

"Будала, који не зна ништа. Кажу, прави тотов, не зна ништа. Тотов, то будала или тетреб. Будала, луд, не зна ништа", кажу Крушевљани.

За разлику од грађана, Основни суд у процесу, који је тужбом иницирао Ристић, нашао је да је спот искључиво забавног карактера, а да спорна реч, према речнику Матице српске, само у покрајини Војводини, има увредљиво значење.

У Основном суду у Куршумлији нису желели да коментаришу своју пресуду. Рекли су нам да је тужилац имао право жалбе и да је, тиме што га није искористио, она је, у међувремену, постала правоснажна.

"Са становишта закона можда се може десити да је суд у праву. Али са становишта морала, овде се отвара једно озбиљно питање. Реч је о малој средини, малом граду, где се сви знају. Ја претпостављам да су људи који су направили овај спот, могли да нађу неког себи блискијег рођака, пријатеља, кума, друга, ко се вероватно не би оволико наљутио", каже Драган Добрашиновић, Топлички центар за демократију и људска права.

Ристић је, у међувремену, због изгубљеног спора, морао да плати и око педесетак хиљада динара на име трошкова. Теже му, каже пада, што се настављају проблеми, због којих је и затражио заштиту суда.

"Решење ове моје ситуације је само да се уклони тај снимак са Јутјуба, како бих могао да наставим мирно да живим у овој средини", каже Славољуб Ристић, просветни радник из Куршумлије.

Спорни спот куршумлијске реп групе, до сада, на Јутјубу има преко триста тридесет хиљада  прегледа.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

број коментара 1 пошаљи коментар
(уторак, 10. јан 2017, 14:43)
anonymous [нерегистровани]

Ееее...драги брате Славољубе...

Требао си да знаш да је свако објављивање чега год било на Фејсбуку - велики ризик, који може да се заврши и много горе од овога што су теби урадили. Нема оправдања за штету која ти је нанета али нема оправдања ни то што ниси знао елементарне ствари о Фејсбуку.