Бугари на Чегру

Такозвани "дувански туризам" због кога су Бугари почели да долазе у Србију, нарочито за новогодишње празнике, после 6-7 година више није само то. Последњих година бугарски туристи су све заинтересованији и за друге садржаје. Тако поједине агенције из Бугарске сваке године организују обилазак споменика на Чегру, подигнутог у част чувене битке из Првог српског устанка.

Добродошлица за госте уз погачу и грејану ракију - та традиција одржава се и на месту чувене битке Првог српског устанка. Традиција полако постаје и да туристи из Бугарске сваког првог јануара долазе на Чегар.

Прија им дан проведен у природи, како каже једна гошћа из Бугарске, али такоже имају прилику и да науче нешто о историји. 

"Дивно сарађујемо са свима у Нишу и околини", истиче Галабин Парушев, власник агенције из Бугарске. "Наши људи због српског гостопримства овде долазе и на Српску нову годину, имамо туре и поводом 8. марта."

Селимир Марковић, дугогодишњи домаћин споменика на Чегру, о подвигду Стевана Синђелића туристима говори на добром бугарском језику. Он каже да са задовољством дочекује ове госте:

"Сваке године, већ је традиција, да они дођу овде да разгледају, да чују, послужимо их кафом, грејаном ракијом, ту је и погача - српски дочек, и њих то стварно фасцинира."

Група студената из разних крајева Бугарске први пут је у Србији и, како кажу, "све је супер".

Бугари су народ који за себе каже да воли да путује, често бирају Србију јер се свуда осећа да су добродошли.

rts.nis@rts.rs

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво