Шабачки научни олимпијци

Петнаестогодишњаци Давид, Милица и Душан са Интернационалне јуниорске научне олимпијаде на Балију, на којој је учествовело око 300 ученика из целог света, у Србију и свој Шабац донели су сребрну и две бронзане медаље.

Давид Милинковић завршио је основну школу у Богатићу, а затим се уписао у Шабачку гимназију. Да би се што боље припремио за изборно такмичење, учио је и за време летњег распуста. Од максималних 100, у далекој Индонезији, освојио је 85 поена.

Са Балија је донео сребрну медаљу и много лепих успомена. "Ниједног тренутка ми није било жао да уложим толико труда, јер сам знао да ће се исплатити", каже Давид, који је освојио сребрну медаљу. "Мој долазак на Бали је као неки шлаг на торту. Прво сама организација такмичења нас је фасцинирала, друго, та удаљеност, преко 11.000 км, 30 хектара пута, седам часова временске разлике, наравно, ништа нам није био проблем." 

Љубав према природним наукама, рад, знање и залагање, Милици Дамњановић, донели су бронзану медаљу али и путовање које никада неће заборавити.

"Отишли смо на Бали што је јако лепо и не верујем да би ико од нас имао прилику без овога да посети тако неку егзотичну дестинацију, било је баш лепо, необично је било јер смо, буквално, из минуса отишли тамо на 33 степена, овде из зимских ствари, тамо смо отишли у летње", додаје Милица Дамњановић, бронзана медаља.

Милица Дамњановић и Душан Мишковић који је такође освојио бронзану медаљу, од ове школске године су ученици Математичке гимназије у Београду. Поред редовне наставе, похађају и школу физике "Фотон", а претходних година, учествовали су и на математичком кампу у ОШ "Николај Велимировић".

"Сав труд се исплатио, то је јединствена прилика у животу, ја сам  природним наукама почео да бавим јер сам волео да објашњавам ствари, мени је све било необјашњиво и чудно и када сам упознао природне науке, физику, све је постало некако јасно, нормално, природно", каже Душан Мишковић, бронзана медаља.

На престижном такмичењу, сви такмичари из наше земље, освојили су по медаљу. Половина шесточланог тима из Србије су Шапчани.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи