Тешко до пољопривредне пензије

Пољопривдене пензије обично су најниже, али и поред тога, мало је оних који остваре право на њих, јер обавезе према ПИО фонду не измирују на време, и нагомилају дугове које касније не могу да плате. У Шапцу, само 650 пољоприведника редовно уплаћује доприносе за обавезно пензијско, инвалидско и здравствено осигурање, и нема дуг по том основу.

Илија Филиповић на свом имању у Табановићу тови свиње и гаји воће. Од пољопривредне производње издржава породицу, а због мале зараде, после 13 година, престао је да уплаћује доприносе за пензијско и инвалидско осигурање.

"Једноставно, нисам могао више да пратим то. Када погледам сада колике су те пензије, мислим да су то драстично велике паре треба уплатити, да би касније добијали неких десетак хиљада динара у неком периоду испред нас, и питање је да ли ће уопште до тога доћи или неће", каже Илија Филиповић из Табановића.

За ПИО доприносе пољоприведници треба да издвоје нешто више од 70 хиљада динара, а за здравствено осигурање око 28 хиљада годишње. Жељко Милутиновић из Дреновца, један је од ретких, који редовно измирује ове обавезе.

"Већина домаћинстава са ситнијим поседом, за њих је то мука, и за мене је већ представља потешкоћу, јер ми цена стоке варира, а ја живим од стоке, ту стичем новац да бих уплаћивао социјално и пензионо. Сад имам 41 годину, до 1965.  године треба да уплаћујем, ако овако наставим, ја треба да дам још два и по милиона динара, да бих дочекао пензију од можда 100 евра", каже Жељко Милутиновић из Дреновца.

На територији града је 14.440 пољоприведника који не измирују редовно задужења по основу доприноса за социјално осигурање. Неки од њих, дугују више од пола милиона динара.

Пољоприведницима је омогућено да одвојено плаћају пензионо и здравствено осигурање. У отплати дуга, немају олакшице у односу на друге пореске обвезнике.

У Пореској управи могу да поднесу захтев за одлагање плаћања главног дуговања и 50 одсто камате, до 60 рата, уз могућност отписа  другог дела камате.

Шабац има око пет хиљада  пољопривредних пензионера, који ово право стичу са 65 година старости, и имају најмање 15 година уплаћеног стажа.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се