Пројекат унапређења водоснабдевања у Прешеву

У Прешеву је представљен пројекат унапређења водоснабдевања и комуналних услуга, који је израдио институт Јарослав Черни. Пројекат финансирају и подржавају амбасада Јапана у Србији, УНДП, програм за развој Уједињених нација, Министарство за државну управу и локалну самоуправу, општина Прешево.

Проблем у снабдевању водом дугогодишњи је проблем за становнике Прешева. Не постоји резервоар, већ се вода директно са изворишта дистрибуира корисницима.

Слабости система показале су се када је у Прешево дошао велики број избеглица са Блиског истока и пролазио кроз Прихватни центар, због велике потрошње воде.

"Добро је да смо нашли решење за проблеме водоснабдевања, а ми смо као локална самоуправа решили финансијске проблеме и поставили добру управу у локалном предузећу", каже Шћиприм Арифи, председник Општине Прешево.

"У овој кризи не пружамо само хуманитарну већ и развојну помоћ како би и сама општина Прешево била отпорнија и на ову и на будуће кризе", каже Хисаши Јамасаки, представник амбасаде Јапана у Србији.

Дуго ће трајати поступак решавања водоснабдевања у Прешеву, по пројекту до 2040. године. Изградиће комплетну водоводну мрежу, изворишта и нове резервоаре.

"Просторије у којима радимо су веома битне за нас, и пројектом смо веома задовољни, и тиме што ће неко водоснабдевањем коначно да се позабави у Прешеву", каже Газменд Алију, директор ЈКП "Моравица".

"Ми помажемо општинама локалним самоуправама, локалним заједницама у Србији, оним заједницама које су погођене кризом у склопу миграција", каже Жарко Петровић, преставник програма Уједињених нација за развој - УНДП.

У склопу зелене пијаце налазе се просторије Јавно-комуналног предузећа "Моравица", које су сада потпуно опремљене. Уведена је рачунарска мрежа, израђен софтвер за аутоматско издавање рачуна ради боље наплате.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи