Глодари угрожавају озиме усеве у шабачком крају

Хладно време без снега не погодује озимим усевима у шабачком крају, посебно онима који нису посејани на време. Додатни проблем су и глодари, који према речима ратара праве велику штету.

Драгослав Павковић из Шапца, пшеницу је у оптималном року посејао на пет хектара. Хладно време продужило је њено бокорења, а голомразица, додатно угрозила усев.

"Снежни покривач би у сваком случају добродошао, јер би заштитио пшеницу од измрзавања и голомразице, ми смо ту немоћни. Тренутно стање усева није задовољавајуће, с обзиром да је сетва каснила, да су сејана семена са тавана, а да нису коришћена оргинална семена", каже Драгослав Павковић из Шапца.

У ишчекивању падавина, шабачки ратари редовно обилазе парцеле. Због касне сетве, озима жита неспремна су ушла у зиму.

"Ја сам мислио жито да не сејем уопште ове године, никад не знаш која ће цена пшенице бити, али сам ипак посејао 50 ари. Због цене препарата, семенсе робе, мање се баца дјубрива, мање се води рачуна о болестима", каже Илија Крстић из Табановића.

Јесен није погодовала сетви али јесте размножавању глодара. Највише их је на парцелама где су пре пшенице били соја, сунцокрет и луцерка.

"У конслутацији са Пољоприведном саветодавном стручном службом, треба обићи парцеле и деловати са хемијским препаратима, средствима. Сад се уништавају глодари, не чекати пролеће. Праве огромну штету, немерљииву штету, сад се то не примети, али у пролеће кад крене вегетација, тада се види, и онда је касно за деловање", каже Дарко Симић ПССС Шабац.

Процена стручњака је да је половина усева посејана на време. Ратари који су озима жита сејали у новембру, могу очекивати мањи принос у односу на оне који су сетву обавили у оптималном року.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво