Изложба старих инструмената у Врању

У холу библиотеке "Бора Станковић" у Врању отворена је изложба старих инструмената "Свирка моја - образ мој!". Изложене су четири породице инструмената - трзачка, гудачка, дувачка и ударачка, пореклом из Врања и околине, са Косова и Метохије, из Македоније, али и Грчке, Турске, Индије, Ирана, Пакистана.

Инструменти су део богате ризнице Удружења грађана ВЕД које више од две деценије сакупља, чува и негује културно благо врањског краја.

Бендири и дефови - зову их и женским инструментима јер обликом подсећају на сито за сејање брашна. На ободима су алке које производе звук. Када на њима свира прави зналац, чују се звуци сва четири елемента: ваздуха, воде, ватре и земље.

Звук старих инструмената чује се и са модерних уређаја, инструментали снимљени у кућној атмосфери, комбинацијом више инструмената, до којих није било лако доћи. Неки снимци су аутентичне композиције самоуких људи који поседују лиру, кавал, ћемане.

"Покојни деда Јованча, диван човек - свирао је лиру коју је сам направио, затим дудук велики чије рупе нисам могао да поклопим, од његовог деде. Једну окарину ми је после поклонио, и фрулу. Један те исти човек, шофер у пензији", каже Горан Арсић, аутор изложбе старих инструмената.

Стари музички традиционални инструменти помињу се у многим светим књигама, има их на фрескама, ћилимима, у средњевековној књижевности. Кавал, из којег је настала флаута, и ћемане, из које је настала данашња виолина, у Врању су вековима постојали и свирани. То су у својим делима бележили Бора Станковић и Јован Хаџи Васиљевић.

"Музику, језик, песме, инструменте, приписујемо неком другом, а уствари овакве изложбе нам говоре да је то део нас и нашег бића", каже Бранимир Стошић Каце, музички уметник.

"Потрудићу се да ова изложба дође и до других библиотека у другим градовима у Србији. Било би занимљиво да још људи види ову необичну збирку из нашег поднебља", каже Весна Петрић, директорка библиотеке "Бора Станковић" у Врању.

Древни музички инструменти израђени су старинском техником, од природних материјала. Циљ изложбе је да их људи виде, чују, и да се подсете да културно благо треба чувати, неговати, развијати.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво