Модернизација кикиндског Геронтолошког центра

Геронтолошки центар у Кикинди је један од оних у којима се за смештај чека на ред. Поседује два објекта укупног капацитета 180 места и све услове неопходне за леп и безбрижан живот особа старије доби. У току је усклађивање активности ове установе са важећим стандардима у циљу добијања трајне лиценце за рад.

Осамдесетпетогодишњи Душан Бауков, који је са супругом борави у истој соби у Новом дому Геронтолошког центра, највише времена проводи уз домине и у парку. У својој кући у Мокрину, каже, има цветну башту.

"Из мог цветњака сам овде у парк донео нарцисе, крокусе и божуре, а остало ћу донети на пролеће. Желим да бринем о парку", наглашава Душан.

Цвијета Новаковић је у дому нешто више од годину дана. Истиче коректан однос особља према корисницима и изузетну хигијену.

"Па, ја бих већ побегла да ми овде није добро", констатује Цвијета.

Корисници имају 24-часовни надзор стручних сестара и неговатељица, као и лекара опште праксе. Исхрана је прилагођена старијој животној доби по стандардима Светске здравствене организације, а окупационо-радна терапија обухвата мануелне, креативне, рекреативне, социјалне, едукативне и остале активности.

Станислава Жилић, руководилац ОЈ "Нови дом", с поносом истиче да је жеља упослених у дому да корисницима живот учине лепим, јер "ово је њихова кућа, њихов дом и хоћемо да се овде лепо осећају".

Кикиндски Геронтолошки центар је, као и остале сродне установе у Србији, у процесу добијања трајне лиценце и у ту сврху је од државе добио 11 милиона динара. По речима Светислава Вукмирице, директора Геронтолошког центра, од тих средстава набављено је ново санитетско возило, болнички хидраулички кревети, софтвер за рад социјалних радника, СОС сигнализација и саниран је кров на старом дому.

Поред тога, у Геронтолошком центру убрзано припремају пројектну документацију за Канцеларију за јавна улагања, која је у наредној години наменила преко милијарду динара установама социјалне заштите. Стандарди трајне лиценце су веома захтевни тако да је сваки динар добродошао.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи