Сарадња оповских и аустријских сточара

Локална самоуправа Опово организовала је путовање у Аустрију сточарима из своје општине. Обишли су најбоље фарме, посетили су један од најбољих генетичких центара за узгој стоке, а присуствовали су и лицитацији телади.

Сточари су обишли северни део Аустрије где се налази велики  број фарми. Посетили су Визелбург и видели на који начин успешно раде породична газдинства.

Сва су опремљена савременом технологијом, јер  од државе добијају 20 одсто од укупних улагања у опремање фарме. Оповчани су разменили искуства са својим колегама и сазнали су на који начин они добијају рекордну производњу млека.

"Посетили смо више фарми и видели смо на који начин се овде гаји стока. Велика је разлика у начину исхране, јер се овде више користе силажа и сенажа", каже Ненад Мартинов, сточар из Сакула.

Један од млађих узгајивача стоке Александар Пиперски, каже да ће му ово путовање много коростити,ј ер је могао много тога новог да види, а поготову да научи и нешто из области генетике, док се Горану Мартинову највише свидело што у Аустрији фарме могу постојати и у центру града.

Видели смо да је најважније да фарме испуњавају одређене услове и стандарде и онда могу да се налазе и поред хотела", каже Мартинов.

Сточари из Опова имали су стручно предавање у компанији „Ноегенетик геностар", где су се упознали са најновијим достигнућима у области сточарства.

Из овог места годишње се прода више од пет хиљада говеда за узгој широм Европе, а у последње време све је више и купаца из Србије.

"Производимо квалитетну стоку коју прате бројни подаци о капацитету прозводње млека и меса. У нашој згради је и седиште фирме "Геностар" која је задужена за генетику, односно за производњу семена и узгој бикова. Са Србијом имамо веома дуг и добар пословни однос и мој савет нашим новим пријатељима из Опова је да иду корак по корак, да се стално усавршавају и да увек теже ка што бољем  квалитету производа", каже Фридрих Фиерер, директор менаџмента компаније "Ноегенетик геностар".

На лицитацији компаније "Неогенетик" нудило се око 600 младих грла стоке. Оповчани су упознали купце и продавце и уверили су се да овде могу сви равноправно да учествују у куповини.

"Надам се да ћемо купити квалитетне стеоне јунице до маја следеће године и да ће наши сточари имати чиме да се похвале на новосадском сајму. Желимо да уведемо нову праксу рада и да се максимално посветимо развоју сточарства и пољопривреде у нашем крају, а све у складу са стратегијом Министарства пољопривреде и Владе Републике Србије", каже Зоран Тасић, председник општине Опово.

У Опову желе да повећају генетски потенцијал својих грла, јер годишње краве дају око шест хиљада литара млека, а у Аустрији 40 одсто више. Зато ће локална самоуправа следеће године купити од компаније "Геностар", контејнер за осемењавање бикова како би сточари контролисаном производњом добили више млека које ће им донети много већи профит.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи