Изграђен ауто-пут од Пирота до Димитровграда

Деоница ауто-пута на Коридору 10 од Пирота до Димитровград завршена и спремна за саобраћај. Међутим, биће отворена тек када буду завршени и радови на обилазници код Димитровграда. Део овог пута служиће и као алтернативни аеродром за војно ваздухопловство.

Сви радови на деоници ауто пута Пирот - Димитровград дугој 14,3 километра већ су завршени. У току су једино радови на изградњи наплатне рампе и једног канала. 

"Хладно јесте, али мора да се ради да би завршили у року. Не жалимо се на зараду и редовна је", каже Радован Вучић, армирач.

"Врло мало је остало на овој деоници Пирот исток - Димитровград, и то би требало до краја године да буде окончано", каже Милан Стојановић, грађевински техничар.

Изградња ове деонице коштала је 19,5 милиона евра, а радови су финансирани из кредита Европске банке за обнову и развој.

"Остало је да се ураде неки радови по примедбама стручног надзора и Комисије за технички пријем. Извршили смо пробна оптерећења мостова дужих од 15 метара и добили смо одличне резултате", каже Душан Мијук, шеф пројекта "Исток" на Коридору 10.

Ауто-пут од Пирота до Димитровграда раван је као писта - у овом случају и на овом месту и буквално као писта, јер се уклањањем ове монтажно-демонтажне ограде он претвара у аеродроме. По захтеву Војске Србије овај аеродроме може да  служи за слетање и полетање војних авиона.

Иако завршена, деоница ауто-пута Пирот - Димитровград, још увек није отворена за саобраћај. То ће се десити тек када буду окончани радови на обилазници око Димитровграда.

"Улажемо  напор да пустимо једну траку обилазнице у јавни саобраћај и створимо минималне услове за безбедно одвијање саобраћаја у тунелима", каже Душан Мијук, шеф пројекта "Исток" на Коридору 10.

Обилазница око Димитровграда једна је од најтежих на Коридору десет у грађевинском смислу. На деоници дугој свега 8,3 километра изграђена су два тунела и седам дуплих мостова. Рок за завршетак свих радова је средина 2017. године.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

број коментара 0 Пошаљи коментар