Трећа књижевна колонија у Врању

Синоћ је у Врању почела трећа књижевна колонија. Током седам дана манифестације врањској публици представиће се писци и књиге, а биће организоване и интерактивне радионице са студентима и ученицима средњих и основних школа. Колонију организује Народни универзитет, а књижевник Енес Халиловић био је домаћин прве књижевне вечери.

О омиљеним делима поезије и прозе, утицајним и значајним писцима данашњице и историје књижевности, разговарао је Енес Халиловић са ђацима врањских средњих школа. Заинтересовани да сазнају нешто ново, утврде градиво или питају за савет, на интерактивну радионицу дошли су у великом броју.

"Мени је јако драго што у Врању постоји једна оваква манифестација, која афирмише писање код младих. Ја на пример пишем од седме године и стварно ми је помагала и ранијих година ова радионица", каже Лидија Марковић, ученица Гимназије "Бора Станковић".

"Нисам присуствовала ниједној књижевној колонији до сада, волим књижевност и сматрам да ћу овде свашта да научим", каже Сара Мишић, ученица Медицинске школе.

"Корисно је све што се научи и што се стиче, само нама помаже у образовању", каже Анђела Недељковић, ученица Економске-трговинске школе.

Да стално читају, шире своја знања, разговарају међусобно, размењују искуства и занимљивости, препоручује младима познати књижевник Енес Халиловић.

"Млади треба да науче да слушају људе, врло често међу најобичнијим људима се крију велике теме. Такође, они не треба да схватају да је нека, условно речено мања средина или провинција у неком заостатку у односу на велеград у Србији данас или у свијету, зато што су мале средине позорнице за велика чуда", каже Енес Халиловић, књижевник.

Халиловић је гост треће Књижевне колоније у Врању. Књижевне вечери имаће и Милисав Савић, Бранислав Јанковић, Добросав Боб Живковић. После прошлогодишњег ревијалног, сада ће бити организовано такмичарско вече слем-поезије.

"Имаћемо прилику да те вечери чујемо и да на неки начин гласамо за најбоље међу њима, те ћемо онда имати прилику да видимо како протичу ти начини бодовања, уствари то је специфичан начин бодовања када публика гласа за или против", каже Гордана Димитријевић, директорка Народног универзитета у Врању.

Програм Книжевне колоније одржава се у сали Гимназије "Бора Станковић", амфитеатру Педагошког факултета, у Омладинском културном центру и Дому војске Србије.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи