Субвенције за куповину јуница у пиротском крају

За протекле четири године локална самоуправа Пирота субвенционисала је куповину 600 приплодних јуница. Интересовање фармера за ову меру је огромно, јер им се за свако грло рефундира скоро половина уложеног новца. Због тога ће и буџетска издвајања за пољопривреду у 2017. години бити значајно повећана.

У овој стаји у селу Барје Чифлик код Пирота, Миљан Милошевић тренутно узгаја пет говеда. Нада се да ће их ускоро бити и више, јер места има за тридесетак грла, а и жели да искористи повољне субвенције које даје локална самоуправа.

За куповину пет јуница и појединих машина, Миљан је уложио скоро два милиона динара, а враћено му је 600 хиљада.

"То ми је био и један од мотива који ми је помогао да покренем овај посао, јер дефинитивно што  се тиче пољопривреде, улагања су велика тако да вероватно не би могао то сам да издржим", каже Миљан Милошевић.

А фармер Владица Манчић, захваљујући субвенцијама, купио је и прошле и ове године по пет јуница. За сваку је добио по 100 хиљада динара.

"Куповином квалитетних приплодних јуница  ми смо самим тим побољшали квалитет у нашим шталама, значи животиња, побољшали смо млечност. Јер ми не би били у стању да купимо две хиљаде евра јуницу", каже Владица Манчић.

За субвенције за куповину приплодних грла влада огромно интересовање пољопривредника, кажу у локалној самоуправи. За сваку купљену јуницу, може да се поврати скоро половина уложеног новца.

"И сматрамо да је то једна од мера која утиче на квалитет  говедарске производње. Што се тиче квантитета број грла говеда опада, али далеко  смањеним интензитетом него што је то код броја грла оваца", каже Горан Поповић, помоћник градоначелника.

Иако интересовање за куповину приплодних грла, премашује овогодишњи буџет за пољопривреду, у градској управи истичу да ће сви добити субвенције. Зато ће и издвајања за пољопривреду у наредној години бити повећана за петину.

rts.pirot@rts.rs
+381 10  311 910

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи