Почела реконструкција некадашње синагоге

На основу конкурса "Градови у фокусу" за реконструкцију некадашње синагоге у Шапцу, Министарство културе и информисања, одобрило је девет милиона динара.

Објекат изграђен крајем 19. века, мењао је и власнике и намену. Сада припада граду и на основу пројекта "ЕУрека" требало би да постане Музеј шабачких Јевреја. Прва фаза реконструкције је почела.

"Ми Шапчани смо много поносни на историју нашег града, на мит о Малом Паризу у чијем су стварању активно учествовали и чланови јеврејске заједнице. Породице Винавер, Албахари, Коен, Давичо и многе друге оставиле су неизбрисив траг у историји нашег града али и у културном и друштвеном животу Србије. Надамо се да ћемо од јесени следеће године имати комплетно завршен објекат и поставку Музеја шабачких Јевреја", каже Игор Марсенић, члан Градског већа и руководилац пројекта "Еурека".

Током два века у Шапцу је живело око 100 јеврејских породица.  Поред изложбеног простора у Музеју ће бити организоване и трибине, радионице и концерти.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво