Сајам запошљавања у Врању

На другом овогодишњем сајму запошљавања у Врању, шеснаест послодаваца је тражило око сто радника. Интересовање је велико, у просеку на једно радно место конкурише 10 кандидата. У просторијама Националне службе за запошљавање, презентован је и донаторски програм "Покрени се за посао".

Педеседосмогодишњи Станиша Анђелковић из Врања на бироу рада је три године. Биографију попуњава на сајму, радио је скоро четири деценије у више фабрика. До пензије му је, каже, остало још пет година.

"Дошао сам да питам за мајстора шивеће машине или руковалца парних котлова. То сам радио за цело свој век, то знам да радим", каже Станиша Анђелковић.

Многи су своју биографију већ припремили, конкуришу код више послодаваца. А највеће шансе имају занатлије, шивачи, кројачи, заваривачи.

"Ја имам трећи степен стручне спреме, дошао сам за конфекцију да питам, шивач или пеглач, било шта да радим. Не мора да буде у струци, нека буде нешто друго, само да је посао", каже Далибор Максутовић.

"Одзив кандидата на нашем штанду је одлична, а просек кандидата ћемо видети приликом прегледавања листе", каже Небојша Костић, компанија "Јумко".

Траже се радници са искуством, а за почетнике у послу представљен је програм "Покрени се за посао", који помаже људима са добром идејом да започну или унапреде посао.

"Дајемо бесповратна средства у износу од 250 хиљада динара, са учешћем од 20 одсто. Сви предузетници имају нашу подршку у виду промоције, обука", каже Јелена Петровић, Невладина организација "Енека".

Средства за самозапошљавање издваја и Национална служба за запошљавање.

"Средства која су субвенције, која се дају за самозапошљавање, отварање нових фирми, ту су лица добијала по 180 хиљада динара. Имамо и за већ постојеће фирме које буду запошљавале раднике, такође субвенције, за новоотворена радна места", каже Дарко Јанковић, директор филијале НСЗ у Врању.

Према подацима Националне службе за запошљавање, у Пчињском округу незапослено је 25 хиљада особа, у Врању 7.750. У последње две године смањен је број незапослених за две хиљаде.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво