Напредује изградња новог затвора у Панчеву

Прошло је шест месеци од постављања камена темељца за нови затвор који се гради у Панчеву. Утврђена динамика радова се поштује, неће бити паузе ни у зимском перидоу, а све ће бити завршено до краја следеће године. Тада ће се затворити и стари затвор у Панчеву који се налази у центру града.

На 10 хектара гради се 10 зграда које ће бити опремљене најсавременијим уређајима за надзор и обезбеђење. Два објекта намењена су за смештај 300 осуђеника и 200 притвореника, а ту ће се налазити и кухиња, управна зграда, техничке просторије, пријавница и посебно место за посете.

Објекти ће бити обезбеђени на улазу непробојним стаклима и најновијим моделом КД врата, а сав простор ће бити покривен инфрацрвеним сензорима. Чувари ће имати више стотина камера за видео надзор.Намештај за затворске просторије праве затвореници из Пожаревца, Сремске Митровице и Ниша.

"На тендеру за овај посао било је и неколико фирми из иностранства и драго ми је што смо ми победили и што смо доказали да и домаће предузеће може квалитетно да одради овако једну велику инвестицију уз поштовање свих договора и рокова. Завршили смо конструкцију на 6 од 10 зграда, а и оне ће бити готове до краја године. Нема предаха, радићемо и током зиме, јер смо обезбедили све што је неопходно за квалитетну изградњу", каже Нино Ђурђевић, грађевинско предузеће "Градина" Београд.

У Србији тренутно имамо 35 затвора и пре три године били смо на првом месту по попуњености ћелија. За кратко време затворски капацитети повећани су са 7.200 на 9.80 особа, а завршетком овог затвора услови за смештај притвореника биће много бољи.

"Биће ово сигурно најмодернији затвор, јер примењујемо  најсавременију опрему која тренутно постоји на тржишту, а све то по захтеву Банке савета Европе. Пошто ће ово бити једним делом и притвор, растеретићемо београдски централни затвор, који је већински притвор,а допринеће и лепшем изгледу града Панчева, јер ће се Окружни затвор у центру града затворити и претворити у музејски простор", каже Александар Дробњак, руководилац пројекта "Модернизација затворских објеката".

Ова инвестиција вредна је 23 милиона евра, пет милиона обезбедила је наша држава, а 18 Развојна банка савета Европе, чији ће гувернер обићи градилиште 20. децембра.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи