Реаговање у ванредним ситуацијама

Пошто је општина Димитровград, на самој граници са Бугарском и на мигранској рути, тамо је у току тродневни семинар о реаговању у ванредним ситуацијама. Стручњаци свих области обучавају представнике локалних организација како да реагују у ванредним ситуацијама, посебно за време трајања избегличке кризе.

Радио аматери су први који реагују у ванредним ситуацијама. Они су обучени за рад у најтежим условима.

"Ми смо показали на делу више пута у прошлости, када су биле ове поплаве у нашој држави, у Обреновцу, када је био рат 1999. године, радио аматери су увек своје људске ресурсе и техничке капацитете стављали на располагање друштву и својој држави", каже Дејан Цветков, председник радио клуба Димитровград.

Осим радио аматера, тродневном семинару који се одржава у Димитровграду присуствују и представници локалне самоуправе, јавних предузећа и установа, Црвеног крста. Циљ организатора, фондације Дивац и УСАИД-а, је да помогну локалним заједницама у јачању капацитета за реаговање у ванредним ситуацијама. Посебан акценат је на мигранској кризи, јер је општина Димитровград на рути миграната.

"Конкретно ће давати инструкције члановима штаба и повереницима како да поступају  приликом доласка већег броја миграната, како да се понашају и које технике да примењују, а такође имаћемо и прилику, трећи дан, да чујемо искуства и препоруке Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије", каже Милош Живковић, фондација Дивац.

Велики проблем већине локалних самоурава у Србији је то што немају израђене Планове заштите и спасавања, као и процене ризика у ванредним ситуацијама. Стручњаци их саветују како да ефикасно усвоје ова стратешка документа.

"Ти планови и та опрема захтевају одређена средства али мислим да се то мора наћи. Превентивне мере су веома битне. Тамо где уложите десет динара можете да заштитите имовину која вреди милионе динара", каже Момир Лончар, професор одбране.

Хуманитарне фондације Дивац и УСАИД обезбедиле су машину за чишћење снега за новоизграђени прихватни центар у Димитрограду, а донираће и 10 хиљада долара за опрему која је неопходна локалној самоуправи.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво