Сајам запошљавања у Смедереву

У холу Центра за културу, Националана служба за запошљавање одржава 15. сајам, на коме ове године излаже 26 послодаваца са територије града Смедерева, а посла ће бити за 363 радника. Као и сваке године, интересовање је велико.

Неки су дошли са припремљеним ци-вијем, а неки га овде креирају, или испред послодавца, а неки и иза њих, све са једним циљем, да у наредних месец дана добију позив који значи потенцијални посао.

"Тренутно сам без посла, идем повремено у иностранство, али није ни тамо сигурно. Вреди покушати. Ја бих највише волео да ме позову из Железаре да радим. Колико сам видела доста траже са техничком школом, а ја се надам да ће и за нас остале да буде неки посао", кажу посетиоци.

Мали приватници, велики предузетници, домаће фирме и стране компаније, изашли су пред незапослене са разноликом понудом. Траже 3., 4. и 7. степен образовања, мада некима то није пресудно.

"Није нам толико битно образовање људи који конкуришу за наше послове, јер ми имамо наш тренинг центар", каже Милош Ранчић, компанија Каизен.

"Вероватно стручност, искуство, а по мени најважија је жеља за радом", каже Динић Љубинка, фирма "Трио".

"Људи су навикли да примају плату, а код нас се плата зарађује", каже Милош Простран, Делта Генерали осигурање.

Иако данас све врви у холу Центра за културу од људи који траже посао, статистика каже да је на евиденцији смењен број незапослених у односу на прошлу годину за седам одсто, а да је запошљавање боље за 16 одсто.

"На неодређено 2.900 људи је нашло посаа, а на одређено, за шта ја имам податке, 7.500 људи је нашло стално запослење, мада тај број није прецизан због обнављања уговора, али запошљавање је заиста добро", каже Олга Свилар, НСЗЗ Смедерево.

Нема рецепта како доћи до посла, ни шта је пресудан критеријум, али са Бироа рада саветују свима који нису на њиховој евиденцији да се пријаве, јер када компаније траже запослене, они су прва адреса.

rts.smederevo@rts.rs
+381 26 227 065

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи