Паметник - споменик бесмислу рата

На данашњи дан, пре 131 године, на Нешковом брду изнад Димитровграда, вођена је битка у којој је погинуло више од 100 српских и бугарских војника. На том месту је 25 година касније подигнут јединствени антиратни споменик, односно Паметник. Занимљиво је да су у том рату, на супротним странама, учествовала и два велика писца.

На Нешковом вису, брду изнад Димитровграда, тадашњег Цариброда, те 1885. године, вођене су крваве борбе прса у прса између између спских и бугарских трупа. Постоје различити подаци и извори о броју жртава, али је сигурно да је на овом месту погинуло више од 100 војника обе војске.

Бесмислени рат окончан је после неколико недеља, а две године касније бугарски пуковник Пачев покреће иницијативу за изградњу споменика.

"И негде 1911. или 1912.  године је завршен споменик. То је фактички споменик или паметник, како га зовемо, костурница где су сакупљене кости свих палих војника, и Бугара и Срба, и заједно су сахрањени", каже дипл. инг Цветко Иванов.

Битка на Нешковом вису позната је и по великом јунаштву српског капетана Михаила Катанића.

"Кад је српска застава пала у руке Бугарима он се бацио у ту групу војника, убио неколико војника, узео заставу и бацио је српским војницима. Тада је био рањен. То је видео бугарски књаз Фердинанд и наредио је да се капетан катанић однесе у Софију и да се излечи. Чак га је за време лечења посетио", каже дипл. инг Цветко Иванов.

Две године касније  капетан Катанић умире, а његову сахрану описује Бранислав Нушић у песми "Два раба" због које је осуђен на две  године затвора.  Занимљиво је да су у српско бугарском рату из 1885. године учествовала два позната писца - српски Бранислав Нушић и бугарски Иван Вазов. Обојица пишу о бесмислу тог сукоба.

"Нашли су се у једној савршеној мисији да покажу да то што се десило те хиљаду осамсто и неке године, на овим просторима, је тотално бесмислено. И сви ратови касније, и сви писци који су касније на било који начин у својим делима критиковали оно што ратови чине, то је оно што заиста народ мисли", каже Елизабета Георгијева, библиотекарка.

Паметник на бугарском значи споменик, али многе асоцира и на памјат, односно славу или једноставно на памет. Нажалост два народа су у историји имала кратку памет.

"Без обзира што су Срби и Бугари можда најближи народи, они су у сваком рату били на супротној страни. Или брзо заборављамо или лоше учимо - нешто има", каже дипл. инг Цветко Иванов.

А Паметник је ту да и Србе и Бугаре подсети на бесмисленост рата и велике узалудне жртве.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара