Повећана производња поврћа на северу Баната

Од пре пар година на северу Баната је повећано интересовање за производњу поврћа, а ових дана на кикиндској пијаци купус је најтраженија роба. Једна од посећенијих тезги је власништво пољопривредног газдинства Крнић, које се узгојем купуса успешно бави већ двадесет година. На парцели од једног јутра чланови газдинства узгајају сорте "браво" и "букурешт".

Никола Крнић је запослен као правник у државној установи, а последњих дана, након посла има само толико времена да се пресвуче и правац на њиву. Са оцем ваља убрати тоне купуса које  мајка продаје на градској пијаци.

"Берба се обавља ручно и то сукцесивно у зависности од зрења. Касне сорте беру се двапут. Узгој купуса није захтеван", каже Никола, једино му је неопходно доста заливања.

"Ове године је тешко продати купус, јер је велика понуда на тржишту. Цена је нека средња, ништа посебно, али, ипак смо задовољни", напомиње Никола.

Газдинство Крнић је члан Удружења пољопривредних произвођача "Банатска ленија", које доста успешно ради на интензивирању повртарске производње.

Председник Удружења Никола Филиповић очекује да ће , кроз разне облике едукације, људи схватити да је интензивна производња нешто што нас очекује у наредном периоду.

"Ми смо инфраструктурно спремни за то, у току је реализација неколико пројеката и очекујемо да ћемо почетком идуће године површине под поврћем повећати за 15 до 20 одсто у односу на ову годину", каже Филиповић.

Што се тиче купуса он је у кикиндском атару засађен на близу 12 хектара, а овогодишњи принос креће се у просеку око 35 тона по јединици мере.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи