Млади Лозничани који желе да живе на селу добиће кућу и окућницу

Скупштина града Лознице донела је одлуку о додели бесповратних средстава младим брачним паровима за куповину куће са окућницом на селу. Циљ ове одлуке је да се побољша демографски састав становништва на селу и спречи пропадање напуштених кућа.

Кућа породице Милутиновић налази се испод планине Гучево. Од центра села њихово домаћинство удаљено је више од километар хода макадамом. Мирослав и његова супруга, кажу, да никада нису размишљали о животу у граду. Да би имали разлог више да остану овде, одлучили су да се баве етно туризмом.

"Могао сам да одем било где у иностранство, али не - нећу никад", каже Мирослав Милутиновић, "да се поново родим, опет бих овде остао да живим и радим."

Поред незапослености, на селу је, кажу, проблем и инфраструктура. До неких кућа путеви су неасфалтирани, а често нема ни уличне расвете.

Јасмина Мишић каже да има младих, али је већина ипак отишла: "Сви иду тамо где ће имати
посао, да раде, да нормално живе."

Према подацима Одељења за локални економски развој, просечна старост становништва у Лозници је 38,9 година. Од укупног броја становника, на селу живи 43 одсто грађана.

Из градског буџета већ неколико година издвајају се средства за помоћ породиљама, студентима, а новчано се помаже и треће дете од рођења до пунолетства. За куповину куће са окућницом на селу, Град је определио пет милиона динара.

Предност ће ипак имати млади људи који су лекари, просветни радници, инжењери у области пољопривреде или су завршили ветерину, истиче Видоје Петровић, градоначеник Лознице:

"Дакле, то су професије које су некако пожељне да буду негде ту као комшије у селу."

Из градске управе кажу да ће ускоро бити донет и Правилник на основу којег ће се знати ко и под којим условима може да конкурише за куповину куће на селу. Конкурс ће бити расписан до краја године.

rts.loznica@rts.rs 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво