Први јесењи позоришни фестивал на Мећавнику

На Мећавнику је протеклог викенда одржан и Јесењи позоришни фестивал под слоганом "Дрво које живот значи". Оснивањем овог фестивала, редитељ Емир Кустурица заокружио је своју идеју да свако годишње доба има један фестивал у Дрвенграду - јесењи Позоришни, зимски Кустендорф, пролећни Сајам књига и летњи музички фестивал Баљшој.

По угледу на старијег брата - Кустендорф, и позоришни фестивал посвећен је студентима, отуда су на програму биле, осим "Деце радости" ансамбла Атељеа 212, представе студената глуме из Београда и Косовске Митровице,  "Укалупљивање - Трагедија лоптања у Срба" и комад  "Плеј
Стриндберг".

"То је сигурно подстрек за нас младе на почетку да наставимо да радимо, да оно што радимо ипак има неку рефлексију од друштва", каже Максим Милошевић, редитељ, ФДУ, Београд.

"То неко дружење, та размена искустава, то је мислим најважније. Програм је доста добар, тако да се ја надам да ће да поживи овај фестивал", каже Страхиња Блажић, глумац, ФДУ, Београд.

"Ми ћемо овде покушати да као на филмском студентском, да покушамо да охрабримо младе људе и да заправо разговори са онима који нешто већ знају од заната и оних који стижу буду плодоносни", каже Емир Кустурица.

И афирмисаним глумцима који су водили радионице, кажу, разговор са студентима је потврда да су њихове идеје виталне и живе.

"Не постоји бољи начин него да се то провери пред својим млађим колегама који су један потпуно нови отворен свет, који доносе потпуно нову енергију, нова схватања, нову идеју позорипшта о глуми, о свему. Идеја организатора фестивала на Мецавнику је да га наредних година интернационализују", каже Зоран Цвијановић.

"Увек је охрабрујуће када видимо неговање домаћег драмског текста, а у изведби различитих нација. Мислим да би та интеракција измедју наших студената и италијанских студената који би играли Пирандела, руски који би играли Чехова,... мислим да је то кључ и будућност овог фестивала", каже Милан Нешковић, селектор фестивала.

Први јесењи позоришни фестивал нема такмичарски карактер, али већ наредне године студентске продукције биће у конкуренцију за једну од награда.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи