Фестивал филмова Миливоја Унуковића

У Центру за културу у Ковину одржан је први фестивал кратког филма посвећен Миливоју Унуковићу, прослављеном аматерском редитељу из Мраморка, који је преминуо пре две године. Приказивани су његови радови, а план је да следеће године то буде такмичење младих аутора.

Иако се Миливоје Унуковић аматерски бавио филмом, њихов квалитет и сама чињеница да је снимио преко стотину филмова, учествовао на многобројним фестивалима и добијао награде, говори колико је значајан редитељ био.

У Ковину је био суоснивач фото-кино клуба "Вељко Влаховић" и дугогодишњи директор старог биоскопа "4. октобар", а на фестивалу "Жисел" у Омољици оставио је неизбрисив траг.

"Он је на Жиселу био институција. Освојио је 12 гран при награда. Увек је био нов, пратио је развој филма, читав свој живот посветио је аматерском филму. Од када њега нема, осећа се у тој области велика празнина", каже Ђурица Јованов, директор фестивала "Жисел".

Познати су његови филмови "Викенд зетови", "Керуша", "Цигла за учитељицу", "Умне руке у безумна времена", дугометражно остварење "Американац". Умео је да представи занимљиве аспекте свакодневног живота, изазове емоције код гледалаца, али и критикује одређене појаве.

"Као што ја кажем мојим колегама сниматељима да из неког тотала издвоје одређен детаљ, тако је он умео да из свакодневице око нас пронађе нешто занимљиво и јединствено, што је ту, али га други не виде", каже монтажер Драган Бланушић, који је сарађивао са Унуковићем.

Центар за културу Ковин и Смук театар организовали су ретроспективу Унуковићевих филмова, са идејом да од следеће године то буде такмичење младих аутора.

"Фестивал ће носити његово име, биће интернационални, а моћи ће да учествују млади аутори, аматери, студенти, сви који се баве кратким метром", каже Ваштаг Вендел из ковинског Центра за културу.

Стваралаштво Миливоја Унуковића добар је пример младима да су таленат, ангажовање и љубав према нечему довољни за успех, макар то било у сфери аматерског рада.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи