Путари открили зидине старих подземних просторија

Приликом реконструкције деонице пута од Криве Феје код Врања ка Доњој Љубати код Босилеграда путари предузећа "Саба Белча" открили су зидине старих подземних просторија. Да ли је у питању склониште, складиште или партизанска болница још увек је непознато.

Правили су испусте, за воду, и наишли на зид, у подножју падине, на новоу пута. Зид је део старог подземног објекта. Улаз је изнад пута, прекривен земљом и посут лишћем.

"Претпоставка моја да су то користили инжињерци за складиштење експлозива приликом изградње пута, претпоставка је да су за време Другог светског рата Партизани ово користили као болницу и склониште", каже Влада Александров, шеф градилишта у предузећу "Саба Белча".

Преносе мештани приче које су чули од старијих, али у тим причама нема помена о томе када је подземни објекат саграђен, ни са којом  наменом. Одавно је, кажу, на снази упозорење да се због трошних и дотрајалих потпорних зидова не улази у склониште.

"За тај бункер знам још кад сам био дете од десет година, ту сам пролазио, он је постојао, а коју намену је имао, ја то не знам", каже Милорад Ђорђевић из Криве Феје.

"Има степенице наниже, као деца ту смо се крили, и толико знам о томе", каже Стојанча Спасић из Криве Феје.

Зидови су од бетона, монтажних блокова. Са обе стране ходника, у дужини од тридесетак метара, су мање просторије, нише, које личе на складишта.

Укопани објекат има и улаз и излаз. Налази се поред такозваног "Руског пута". Руси су пре тачно сто година градили пут од Криве Феје ка Босилеграду, ручно, од камена и коцке. Сада се поново пут реконструише.

Радови су прекинути на тој деоници, мештани нису дозволили да се на њиховом земљишту граде пропусти  за воду, који су неопходни због конфигурације терена.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара