Страх од нових киша и клизишта

И после две и по године, колико је прошло од мајских поплава, четворочлана породица Влада Милојевића из ариљског села Миросаљци, живи у страху због клизишта изнад своје нове куће. Иако је до недавно Министарство задужено за ванредне ситуације урадило пројекат санације, у различитим елементарним непогодама исцрпљеном буџету општине, нема средстава за његову санацију, па су Милојевићи у сталном страху од од нових падавина.

Брдо у покрету и Сизифов посао са тонама земље која се непрекидно обрушава на његов, 2013. године саграђен и усељен дом, за Влада Милојевића постали су свакодневна борба и брига за породицу у којој је остао сам.

"Од кад је ово наступило, главни рад у овом домаћинству ми је отклањање земље која наилази на зидове куће. Готово даноноћно кад су кише ових дана по 7-8 сати отклањам земљу. Једно време сам склонио породицу, живели смо на другом месту због страха, то што нас је снашло,
међутим више не можемо", каже Владе Милојевић, Миросаљци.

У настојању да сачува кућу у чију изградњу је, како каже, уложио све до сада у иностранству и од пољопривреде стечено, Владан је тражио помоћ од свих.

"Обраћао сам се од локалне самоуправе, општине, дирекцији за изградњу, свим ресорним министарствима", каже Владе.

"Када је кренуло клизиште нити је постојало техничко решење, нити нека пројектна документација, једноставно смо спасавали да клизиште не уруши кућу и да не уђе кроз прозоре земља у кућу", каже Вукић Миливојевић, директор, Дирекција за изградњу Ариље.

"Општина ми је помогла, али то је двадесетак сати. Остало сам сам морао да платим", каже Владан.

Саосећање и брига других кратко је трајала па је породица Милојевић поново сама, иако је раније Министарство за ванредне ситуације урадило пројекат санације клизишта која се процењује на 3 милиона 50 хиљада динара.

"Ми сад нисмо у могућности да издвојимо толика средства за то клизиште. Морамо се обраћати према вишим инстанцама. У Канцеларију за обнову и развој смо слали пројекат, међутим у том моменту кад смо послали пројекат, тада је било завршено. Чекамо нови распис, а знамо да ће га бити да поново конкуришемо", каже Зоран Тодоровић, председник општине Ариље.

Осим тога у општини предлажу и, како кажу, јефтиније, решење које подразумева промену локације и изградњу друге куће, али се и даље ишчекујући какву, такву помоћ Владе пита: "Куд да идем са своје дедовине, очевине"...

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи