У "Меркуру" све више пацијената из иностранства

Од 2008. године и оснивања Националног едукационог центра, Специјална болница "Меркур" у Врњачкој Бањи у врху је наших установа за лечење дијабетеса. До данас је у тој болници лечено више од 55.000 пацијената, углавном преко Републичког фонда здравственог осигурања.

Изета Ахметовић из Оџака код Добоја у БиХ у Меркур долази редовно, од 1980. године и, како задовољно каже, направила је прави потез што је бригу о свом здрављу поверила лекарима и осталом медицинском особљу у Специјалној болници у Врњачкој Бањи.

Задовољна је медицинским третманом, храном, условима боравка у Бањи и болници. Само речи хвале има и Даргана Голубовић из Ћуприје, као и други пацијенти из многих места у Србији, Републици Српској и другим земљема.

"У ‘Меркур’ наши пацијенти долазе по два основа, преко РФЗО-а. Онима на инсулину могу о трошку Републичког завода да додју сваке четврте године по десет дана. Пацијенти, тзв. комерцијални могу да се лече у начој установи и да приликом лечења користе комплетан програм", каже др Данијела Карамарковић, субспецијалиста исхране.

Специјалисти-ендокринолози у Меркуру потенцирају значај раног откривања шећерне болести, превенцију и едукацију.

"Тип 1 дијабетеса можемо брзо да препознамо. То је облик болести који се јавља код младих и манифестује се губитком телесне тежине, појачаном жеђу, учесталим мокрењем које је често  праћено неком инфекцијом и тај облик се лечи искључиво инсулинском терапијом. Код Типа 2 болести почетак је често непрепознатљив, јер су сиптоми блажи и отуда потреба честе контроле гликемије у крви. Код лечења поред лекова у данашње време велики се акценат ставља на увођење инсулинске терапије", каже др Маријана Бабић Првуловић ендокринолог.

Поред одговарајуће терапије, едукације, физичке активности и исхрани се у Меркуру посвећује изузетна пажња и јеловник је под сталном контролом нутрициониста и других стручњака специјалиста.

По речима др Данијеле Карамарковић у кухињи и ресторану све се прати, од првог тањира за доручак па до краја дана.

Увођење најсавременијих метода и достигнућа у лечењу и побољшања услуга у свим процесима и нивоима рада је стална брига запослених од који је око 150 лекара и другог медицинског особља. Из тих разлога у Меркуру је све више страних пацијената и гостију.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво