Јубилеј Народног музеја Кикинда

Поводом обележавања 70 година постојања, Народни музеј Кикинда ће целе ове недеље омогућити посетиоцима бесплатан обилазак сталних музејских и више изложбених поставка. Највећа збирка музеја је археолошка са приближно 13 хиљада експоната из периода од млађег каменог доба до краја средњег века.

Уметнички простор покривен је са око две хиљаде драгоцености, међу којима су бројне слике Николе Алексића, представника епохе бидермајера у војвођанском сликарству.

Природњачку колекцију највећим делом чини стара гимназијска збирка хербаријума, инсектаријума и препарираних животиња, док етнолошка грађа садржи око четири хиљаде разноврсних предмета значајних за локалну историју.

По речима Лидије Милашиновић, директорице Народног музеја, најзначајнији експонат и оно по чему је ова установа препознатљива, јесте кикиндски мамут.

"Мамутица Кика ће и у будућности бити наш најатрактивнији експонат, а задатак нам је да посетиоце задржимо, анимирамо, да овде проведу квалитетно време, те пожеле да се врате", истиче Милашиновић.

Међу истакнутијим експонатима музеја је Застава Великокикиндског диштрикта. За њу кустос историчар Владислав Вујин каже да је била изгубљена у револуцији 1848. године, али да је по
налогу Ђоке Радака, једног од покретача револуције, Павле Симић осликао нову истоветну заставу 1867. године.

"Застава је занимљива по томе што се на њој могу видети грбови свих места Великокикиндског диштрикта", додаје Вујин.

Концепт нове поставке кикиндског Народног музеја има за циљ да се са разноврсним, модернисм, мултимедијалним и атрактивно дизајнираним садржајима музеј позиционира на културној и  туристичкој мапи региона.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи