Боља производња у фабрици "Раваница"

Од почетка године друштвено предузеће "Раваница" из Ћуприје одлуком Владе Србије постало је 100 одсто државно предузеће. Министарство привреде урадило је нов оснивачки акт који је омогућио да фабрика кондиторских производа добије легално руководство, задржи постојећи број радника и да пронађе одговарајућег новог власника.

Ново руководство које је, почетком јуна преузело управљање фабриком "Раваница" из Ћуприје, радници су после година неизвесности дочекали са олакшањем.

"Покренута је производња, обим производње је већи, радници су задовољни. Очекујемо побољшање, већу производњу, већи капацитет продаје. Плата каква је у Србији таква је и овде, може и боље,али радом ваљда ћемо да дођемо и до боље плате и биће боље", кажу раднице. Већина од 209 радника колико их тренутно ради у фарици је више од 30 година.

У претходном периоду "Раваница" је лоше пословала. Смањен је број радника, обим производње, а због онемогућавања приватизације, било је и кривичних пријава. Златних 80-тих сви се радо сећају.

Осамдесетих година прошлог века у Ћупријској фабрици кекса радило је 700 радника, месечно се производило 40 вагона слатких производа, а тада је Ћуприја постала препознатљива и по једном производу који и данас слови за здраву посластицу.

Деведесетих година "Раваница", кажу у фабрици, није искористила повољан тренутак да инвестира у нову производњу. Најмлађа линија за чоколаду стара је 20 година. Највећи проблем је повећати производњу у тренутним условима.

"О томе треба да донесу одлуку и Министарство привреде, а Министарство привреде претходно треба да разјасни како ћемо ићи у будућност, у поступку је приватизација, треба изабрати одговарајући модел приватизације. Ја бих био пре свега за варијанту да се нађе стратегијски партнер из ове области", каже Микица Спасић, в.д. директора "Раванице".

Фабрика кекса својевремено саграђена по највишим стандардима на 7 и по хиљада квадрата током деценија је изгубила трку са другим кондиторима. Ипак запослени се надају да ће држава пронаћи новог власника, а Ћуприја задржати своју слатку фабрику.

rts.jagodina@rts.rs
+381 35 244 221

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво