Необичан концерт у Краљеву

У Храму Светог Саве у Краљеву одржан је необичан и за љубитеље класичне и духовне музике, по много чему јединствен концерт. Начин извођења и акустика амбијента допринели су да диригенти и сјајни чланови хорова из Краљева и Крагујевца приреде несвакидашње музичко вече.

Професор и његов некадашњи студент. Сада два диригента, два хора. Два града, Крагујевац и Краљево. Много заједничког. У Краљеву, први пут у Храму Светог Саве, овакав музички догађај.

"Наш вечерашњи наступ у Краљеву је чини ми се први у двадесетшестогодишњој историји Лицеума, ова мала раздаљина изгледа била прилично велика до сада, али ме радује да смо успели сада да је пребродимо", каже професор Милоје Николић, диригент Академскох камерног хора Лицеум из Крагујевца.

"Ми смо направили вечерас што смо и показали ситуацију да један диригент диригује са два хора, или да два диригента истовремено диргују са оба хорампа чак и наизменично", каже Радош  Гвозденовић,  диригент Градског хора Црвчанин Краљево.

"То је нешто сасвим ново поготово у оваковом амбијенту где је акустика савршена", додаје Гвозденовић, диригент Краљевачког хора "Црвчанин".

Композиције Џона Тавенера, познатог енглеског композитора класичне музике на чије је стваралаштво утицало православље, на необичан начин извели су Академски камерни хор Лицеум из Крагујевца и Градски хор Црвчанин из Краљева.

"Савремена музика која се иначе не изводи често, поготово код нас у Србији, и сам начин рада је баш необичан" каже Милош Ћериман, члан хора "Црвчанин".

Он додаје  да до сада није имао искуства са оваквом врстом композиција, а пева прилично дуго, неких 15 година у разним хоровима.

Више од сат времена љубитељи духовне музике уживали су у необичном извођењу композиција.

"Ово је први пут да долазим на концерт овакве природе у Краљеву пре није било оваквих концерата и мислим да је ово добро што је почело да се дешава у Краљеву", мишљење је Љубице Ерац која је била само једна од љубтеља ове врсте музике на овом необичном концерту.

Акустика простора Храма Светог Саве и необичан наступ хорова, спој класичне и духовне музике био је посебан доживљај за све љубитеље ове врсте уметности у Краљеву.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво