Хроно пецива у шабачкој пекари

У последње време, све је популарније хроно пециво, које је према речима оних који га праве, здраво и помаже при мршављењу. Међу првима, у Шапцу, почела је да га производи Ивана Миајловић.

Захваљујући хроно исхрани, Ивана каже да је за три месеца, смршала 12 килограма. Тада је одлучила да осим за своју породицу, ово пециво и продаје. Царску хроно питу од семенки, хељдиног и спелтиног брашна, направи за четрдесетак минута.

"Нема квасца, нема шећера, прави се са маслиновог уља, не садржи адитиве што је јако битно, никакве боје, вештачке додатке, ништа", објашњава Ивана. "Производња је захтевна, све мора ручно да се меси."

Здрави оброци у одређено време, правила су хроно исхране. Поред труда и воље, већа су улагања у производњу, због чега је ово пециво, скупље од пшеничног.

"Доста људи који, иначе, нису на хроно исхрани, прешли су на хроно пецива, из здравстених разлога", истиче Ивана. "Неколико муштерија је изјавило да хроно пециво мора дуже да се жваће, самим тим се побољшава метаболизам, и много им значи при мршављену, варењу."

Радомир Ранковић каже да је задовољан том врстом пецива: "Имам повишен холестерол, триглицериде, могу вам рећи да сам помоћу хроно пецива нормализовао налазе моје који су сада у границама нормале."

Свака дијета има елементе правилне исхране, тврде стручњаци. Сагласни су и да је због недостатка времена, пециво најјефтинији и најједноставнији оброк.

"Масти дају укус храни, и оно што нас гоји кад је пециво у питању то је заправо масноћа која се додаје тим пецивима, која год је то врста, па сад и хроно", објашњава др Снежана Панић, субспецијалиста за исхрану Завода за Јавно здравље Шабац. "Грам масноће је грам масноће, да ли је то хладно цеђено маслиново уље, или је свињска маст или говеђи лој, то једнако гоји."

Стручњаци додају и да правилна исхрана не искључује ниједан производ. Тврде да свака намирница у одређеним ситуацијама може бити једнако штетна и корисна, због чега препоручују умереност у конзумирању.

 rts.sabac@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво