Недовољно специјалиста у Пироту

На евиденцији Националне службе за запошљавање у Пироту има 36 лекара. Упркос томе, здравственим установама недостају специјалисти различитих профила - што је својеврсни парадокс. Како у Пироту решавају тај проблем?

Докторка Негица Пејић једна је од петоро педијатара који раде у предшколском диспанзеру Дома здравља у Пироту. С обзиром на то да ће за 2-3 године заједно са још једним лекаром отићи у пензију, сматра да недостатак специјалиста у овој служби - где се лечи више од три хиљаде деце - може представљати проблем у наредном периоду, упркос паду наталитета.

"Сада су нам промењени услови рада - значи имамо систем који нас јако оптерећује где губимо много времена, администрација нам такође одузима пуно времена", истиче др Пејић. "Са три педијатра је немогуће да предшколски диспанзер функционише, зато што имамо проблем и са вакцинацијом поједине деце."

Због забране запошљавања и стопирања одређених специјализација од стране Министарства , у пиротском Дому здравља кажу да имају проблем недостатка кадрова, нарочито у гинеколошкој и педијатријској служби.

"Старосна структура запослених у ове две карактеристичне службе Дома здравља је неповољна", каже др Радован Илић, директор Дома здравља Пирот, "тако да ми у врло кратком наредном периоду можемо очекивати да останемо без пет лекара специјалиста."

Последњих година и локална самоуправа покушава да помогне незапосленим лекарима. Ових дана су потписани уговори о финансирању дефицитарних специјализација.

"Ми ћемо издвојити негде по 180 хиљада динара за сваког специјализанта", истиче Владан Васић, градоначелник Пирота. "Дакле, плаћамо специјализацију и одређене путне трошкове сваког месеца."

Специјализант др Ђорђе Станковић каже да је велика ствар што су уопште добили могућност за стручно усавршавање, а др Јелена Ицић додаје:

"Ово је четврти општински програм на који сам примљена. Сада сам добила стипендију за специјализацију из области педијатрије."

Како би се барем мало ублажили кадровски проблеми у здравству, град Пирот ће и у наредном периоду наставити да обезбеђује опрему и финансира волонтирање лекара, а за ове намене из буџета се издваја око десет милиона динара.

rts.pirot@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво