Отворен Вуков сабор

У Тршићу, родном месту Вука Стефановића Караџића отворен је 83. Вуков сабор - најстарија културна манифестација у Србији, и једина која је на листи заштићеног нематеријалног наслеђа. У част родоначелника српског језика наредних седам дана организују се бројни садржаји у Тршићу и Лозници.

Језик се мора неговати, традиција и наслеђе чувати и промовисати, поручују из Вуковог краја. У родном селу родоначелника нашег језика, не само да се чува прошлост него улаже и планира будућност на ономе што им је реформатор оставио у наслеђе. Годишње Вукову кућу и Тршић посети 100.000 људи.

"Кад кажемо Вук за мене и за мештане је нешто узвишено нешто велико што нам је просветлио пут да се чује за Тршић у целом свету", каже Драгица Игњатовић, домаћица Вукове куће у Тршићу.

Он нас је представио Европи, и постао почасни грађанин света, зато се њему захвално Подриње већ 83 године одужује сабором, једином културном манифестацијом која је на листи заштићеног нематеријалног наслеђа.

"Почетком године смо номиновани у Националном комитету за нематеријалну баштину да се Вуков Сабор упише у листу Унеска као пример добре праксе и то је једна лепа вест и ми смо поносни на то али и велика обавеза", каже Снежана Нешковић Симић, директор Центра за културу "Вук Караџић" у Лозници.

Као и прва 1933. године, када је Вукова кућа обновљена и овогодишња свечаност  започела на истом месту. Његово дело и манифестација су темељ нашег културног надзора и културног обрасца рекао је отварајући сабор министар културе и информисања.

"Ми смо дужни и обавеза је Министарства културе и просвете и свих субјеката нашег друштва да чине сваки могући технички, финасијски и организациони напо0р да се ова манифестација сваке године одржава, али и негује и унапређује", каже Владан Вукосављевић, министар културе и информисања.

Изложбе, промоције, представе, округли столови, научни скупови, радионице, скуп младих слависта из целог света, део су богатаог садржаја током седам  дана у Тршићу и Лозници.

Традиционално на Вуковом сабору представља се по један град. Ове године част је припла Шапцу. Свечаности се завршавају у недељу на саборишту.

број коментара 0 Пошаљи коментар