Двориште у селу Смиловци нова туристичка атракција

Љубав према селу и природи подстакла је Димитра Илијева да се из Београда пресели у старопланинско село Смиловци. Он и супруга Надежда свој животни простор уредили су са пуно укуса, па је њихово двориште постало права мала туристичка атракција. Илијеви кажу да су у њхово домаћинство сви добродошли.

Своје госте, каже Митко, дочекују на столу краља Артура, а Надежда истиче да је то трпеза Агапе. Донета из природе, као и већина ствари у њиховој башти, и ова огромна камена плоча нашла је своју намену. На имању породице Илијев у селу Смиловци код Димитровграда стичете утисак да је овде све савршено и у складу са природом.

"Сваки човек је уметник за себе и сви ми у себи нешто носимо. То је та моја љубав, креативност. Оно што сам волео ја сам то у дворишту приказао", каже Димитар Митко Илијев.

Димитар уређује имање својих предака већ више од 30 година. У том послу пресудни су његова склоност  ка уметности и чињеница да је радни век провео у архитектонском бироу. Овде је све урађено са пуно љубави и мало пара.

"Ја сам то са сасвим малим улагањем остварио, јер сам све користио из природе", каже Димитар Митко Илијев.

Надежда подржава свог супруга,  и каже да је њена позитивна критика понекад пресудна. Истиче да су свом животном простору удахнули душу и да је он постао део њих.

"Просто то смо ми. Овде себе налазимо. Овде је све оно што ми волимо, наше играчке наше крпице, књиге, све оно што волимо у животу", каже Надежда Илијев.

Донети предмети изгледају као да су одувек били у дворишту породице Илијев. Корен старог дрвета постао је паук, дрвени точак добио је улогу прозора, а плоча са фосилима - ограђује терасу. Чак су и кревети искључиво од природних материјала.

"Која је то лепота спавати на шаши", каже Димитар Митко Илијев.

Планова и послова има на претек, а уметничку подршку Митку и Надежди пружа и син који је академски сликар. Илијеви желе да подстакну и комшије у селу - да уреде свој животни простори и обнове дедовину.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи