Заштита животне средине и оснаживање најсиромашнијих грађана

У оквиру пројекта "Оснажити", који финанисра Европска унија а реализује ЈКП Крушевац уз подршку Града и Удружења грађана "Трихаус", у тридесетак села крушевачког краја покренута је акција прикупљања секундарних сировина. Поред очувања животне средине и јачања еколошке свести, пројекат за циљ има и смањење сиромаштва међу најугроженијим слојевима становништва.

Велики Шиљеговац нема организовано изношење смећа, иако са 650 домаћинстава спада у једно од највећих села у долини Рибарске реке. Проблем је решен, преко пројекта, "Оснажити" ангажовањем рециклажног оператера.

Два пута недељно Радиша Панић прикупља отпад и селектује секундарне сировине које по уговору предаје крушевачком рециклажном центру.

Било је много проблема док тај посао није почео да се ради организовано, истиче Оливера Милосављевић из Великог Шиљеговца:

"Сви смо појединачно морали да износмо смеће и уништавамо како се ко снађе. Овако је сад одлично. За цело село то је стварно прави потез."

Пројектом који ће бити реализован у наредне две године, на пословима прикупљања рециклажног отпада на подручју тридесетак села у крушевачком крају биће ангажовано 12 оператера, махом из социјално најугроженијих домаћинстава.

"На селу се тешко зарађује", каже Радиша Панић. "Иако нема неке велике зараде, ово што радимо значи ми доста. Ако човек седи нема ништа, ако ради ипак заради. Месечно
отприлике прикупим две и по тоне рециклажног отпада."

Главни циљ није да се прикупе секундарне сировине у великим количинама, већ да се
направи функционални модел сакупљања у сеоским месним заједницама, наглашава координатор пројекта "Оснажи" Милош Богосављевић:

"Да заживи концепт сеоског оператера, и да они у самом свом домаћинству селектују отпад како не би завршавао на дивљим депонијама, у рекама, на њивама, крај пута. Веома смо задовољни првим ефектима акције. За три дана у шест села прикупили смо 1.250 кг картона и папира, око 150 кг ПЕТ амбалаже, 8 старих ТВ пријемника и један фрижидер."

За пројекат "Оснажити", набавку колица и неопходне опреме за 55 сеоских оператера и индивидуалних сакупљача, као и за проширење капацитета градског рециклажног центра, Европска унија је, као подршку инклузивном друштву, издвојила 201.000 евра.

rts.krusevac@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво