Заборављен Историјски архив у Смедеревској Паланци

Историјски архив "Верослава Вељашевић" из Смедеревске Паланке постоји готово пола века и надлежан је за три општине. Одлуком из 2003. године, ову установу финансира општина Смедеревска Паланка. Данас је у архиву искључен телефон, немају интернет, а запослени сада чекају доходак за јун 2015. године.

Од када је основан, Историјски архив, три пута је мењао локацију, да би се 1992. године, уселили у ову зграду направљену за ту врсту делатности. Садржи више од 200 фондова и преко 1500 метара дужних архивске градје, читаоницу и библиотека са 4.000, углавном, историјских наслова.

У Србији постоји око 30 оваквих установа надлежних за по неколико општина, које су драгоцене истраживачима, историчарима, као и грађанству. Најстарији документ који се налази у паланачком архиву је из 18, века, а културна добра од изузетног значаја су црквене књиге.

Иако се у архиву чувају документа из три општине, одлуком из 2003. године финасира га само Смедеревска Паланка. Општина као и 19 јавних предузећа и установа је у блокади, а дуг архива је 14 милиона динара.

Од почетка ове године запослени су примили две плате, иако немају телефон и интернет, они и даље, са осмехом, пружају услуге градјанима, јер као кажу, богадство је имати архив у граду и делити историју са људима који га посећују.

rts.smederevo@rts.rs
+381 26 4 623 135

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 12. феб 2018, 23:17) - Dragoljubanonymous [нерегистровани]

Arhiv

Ako je ova ustanova doživela krah da se o tako vrednom matrijalu ne vodi računa to govori kakav smo mi narod. Nema nam pomoći sami sebe uništavamo.