Заборављен Историјски архив у Смедеревској Паланци

Историјски архив "Верослава Вељашевић" из Смедеревске Паланке постоји готово пола века и надлежан је за три општине. Одлуком из 2003. године, ову установу финансира општина Смедеревска Паланка. Данас је у архиву искључен телефон, немају интернет, а запослени сада чекају доходак за јун 2015. године.

Од када је основан, Историјски архив, три пута је мењао локацију, да би се 1992. године, уселили у ову зграду направљену за ту врсту делатности. Садржи више од 200 фондова и преко 1500 метара дужних архивске градје, читаоницу и библиотека са 4.000, углавном, историјских наслова.

У Србији постоји око 30 оваквих установа надлежних за по неколико општина, које су драгоцене истраживачима, историчарима, као и грађанству. Најстарији документ који се налази у паланачком архиву је из 18, века, а културна добра од изузетног значаја су црквене књиге.

Иако се у архиву чувају документа из три општине, одлуком из 2003. године финасира га само Смедеревска Паланка. Општина као и 19 јавних предузећа и установа је у блокади, а дуг архива је 14 милиона динара.

Од почетка ове године запослени су примили две плате, иако немају телефон и интернет, они и даље, са осмехом, пружају услуге градјанима, јер као кажу, богадство је имати архив у граду и делити историју са људима који га посећују.

rts.smederevo@rts.rs
+381 26 4 623 135

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво