Радионица етно певања у Пироту

У оквиру пиротског културног лета у том граду одржава се бесплатна етно-музичка радиониоца, намењена свима који желе да се упознају са традиционалном музиком као и да се полазницима презентују различите технике народног певања. Ова радионица изазвала је велико интересовања Пироћанаца свих узраста.

По годинама се разликују, али жеља им је иста - да за неколико дана што више науче о професионалном певању и то  - традиционалном.

"Учимо све оно што је битно да изнесемо песму на прави начин, и све оно што је битно да један професионалац зна како да се понаша, како да размишља", каже Марко Манојловић.

"Ово је стварно нешто прелепо, учи се техника дисања, да добијеш глас и да песму осетиш и анализираш", каже Светлана Поп Крстић Николић.

Кроз магичне звуке етно песме, полазнике води Снежана Спасић, позната уметница која се више од две деценије бави традиционалним певањем. Снежана, рођена Пироћанка, овакве радионице  одржава широм земље, али јој је, каже, велика жеља и обавеза да и у родном граду проналази таленте, којима би презентовала и афирмисала музичко наслеђе Србије и региона.

"Данашња деца мислим да веома јасно знају шта желе, а шта не желе", каже Снежана Спасић, културни клуб НАИССА.

Она додаје да је сада на едукаторима, али пре свега на држави и родитељима, као и на људима који се баве васпитањем, да пренесу то нешто и упуте младе да је традиционална музика један озбиљан и мисионарски посао.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара