Одобрен промет стоке у Бујановацу и Прешеву

После скоро два месеца од како су општине Бујановац и Прешево проглашене зараженим подручјем због појаве болести говеда, квргаве коже, одобрен је промет стоке. Сточари сада могу да купују и продају говеда, али не и на сточним пијацама које још увек не раде.

Квргава кожа породици Стошић из Љиљанца код Бујановца однела је 14 говеда средином јуна. Добили су одштету од државе, али тај новац још нису уложили у куповину нових грла.

"Планирам нове да купим, већ сам и гледао неко стадо. То је изнад цене по којој сам ја продавао моја говеда", каже Ивица Стошић из Љиљанца.

Чекали су сточари да се укине забрана промета стоке која је на снази била у Пчињском округу од почетка јуна, од појаве заразе.

"Сходно решењу Управе за ветерину, дозвољавамо људима купопродају стоке, односно издајемо папире за купопродају стоке. Ми ћемо заједно са њима покушати да нађемо животиње које су адекватне квалитету који су имали", каже Миодраг Милковић, директор Ветеринарске станице у Бујановцу.

Иако је дозвољен промет стоке, стошна пијаца у Ристовцу код Бујановца, највећа у Пчињском округу, још увек не ради. Како очекују у Ветеринарској станици, са радом ће почети крајем месеца.

У Бујановцу и Прешеву вакцинисано је 8.300 говеда. Прошло је 28 дана од вакцинације и стока је стекла имунитет на нодуларни дерматитис.

"До сада нисмо имали никакав проблем. Стока је све вакцинисана, заштићена и ми се надамо да даље неће бити проблема", каже Сузана Трајковић из Љиљанца.

У Бујановцу и Прешеву је еутаназирано 43 грла стоке, највише у Љиљанцу где се болест прво појавила.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво