Прича о добром човеку из Доброг Потока

Свештеник, Александар Ђурђев из Крупња, уз свакодневне обавезе богослужења, успео је да преуреди комплекс Цркве Светог успења Пресвете Богородице у Добром Потоку и направи јединствен парк са више музеја. Обилазећи села Рађевине, урадио је и музеј у свом дому који има више од 3.000 експоната.

Захвалан епископу Лаврентију, који је испунио моју жељу да век проведем у Добром Потоку, најпре сам са мештанима очистио гробља, јер кад неко почива у миру, мисли се на ред, прича Александар Ђурђев, који се из Париза као дете вратио у завичај да не заборави корене.

За две деценије, у дворишту цркве преврнуо је каже, сваки камен, научио да зида, очистио окна старог рудника, урадио две подземне цркве и више поставки: музеје старих заната,ентеријера, пчелара и лова, дечији музеј и етно парк.

"Доћи до овог стадијума данас, до ове лепоте, требало је проћи 20 година рада, нећу да кажем да је то тежак рад, ја сам то радио са вољом, са ентузијазмом, како се то данас каже. Нисам жалио време. Жеља је била једно али сам подршку имао од својих парохијана, грађана Крупња, на десетине и стотине мештана и мајстора који су дошли да раде и помогну да све све врати и изгледа као некада. Поносан сам на две подземне цркве, на сваки камен који ће бити на корист свих људи добре воље којиовде имају шта да виде", каже Александар Ђурђев.

Свештеник, историчар, етнолог и публициста, музеј је направио и сопственој кући. Старо здање чува предмете од праисторије до Другог светског рата који имају причу али иосветљење и аутентичну музику.

"Преко 30 година ја истражујем етнографски и историјски све ово. То је преточено у више књига и више хиљада експоната, јер само у Добром потоку има неколико хиљада, толико и у музеју у Крупњу, тако да је сачувано сво благо. Оно што је вишак, као што је неколико хиљада докумената архивских, то сам поклонио Шабачком архиву", каже Александар Ђурђев.

Рађевци кажу да отац Аца личним примером подстиче све што је вредно и добро у животу, да је уметник и чувар, али пре свега добар човек.

"Један невероватан човек, и да њега нема, чини мисе, не знам шта бисмо могли да покажемо овде у Крупњу, осим оних старих културно-историјских споменика", каже Иван Исаиловић, председник општине Крупањ.

Отац, Александар додаје да је захвалан Богу на свему што му је подарио, колегама и породици, као и народу Рађевине коју му помаже да очува сећање.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво