Колико ће расти цена свињетине

Цена товљеника у Мачви виша је за педесетак динара виша него претходне седмице, а процена је да ће наредних дана достићи 200 динара за килограм. Раст откупне цене свиња, утицао је на поскупљење меса у месарама.

Од почетка године, Миле Живановић из Табановића продао је 90 свиња по цени од 130 динара за килограм. По товљенику је изгубио око три хиљаде динара, због чега, каже, не очекује да ће тренутном ценом надокнадити досадашње губитке у производњи.

"Сами можете да процените шта сам могао да зарадим", рекао је Живановић, "изгубио сам основне паре које сам имао, јер храна је била скупа, а цена товљеника мала. У овом послу највише настрадају произвођачи и потрошачи."

 

На честе промене откупне цене, произвођачи из Мачве су кажу, навикли. Жељко Милутиновић из Дреновца, на фарми гаји више од шест стотина свиња и сматра да би задржавање цене на 180-190 динара за килограм било прихватљиво за узгајиваче:

"Да се не врати на 100-105 динара, јер сам ја за ових неколико месеци од почетка године направио минус од 10.000 евра."

Растом цене свиња задовољни су произвођачи, али не и потрошачи. У већини месара у шабачком крају месо је поскупело за 30-40 динара по килограму, али се купује као и пре поскупљења. 

Свињари из Мачве кажу, да сваки раст цене свиња прати повећање цена у месарама, али да падом цене откупа товљеника, прерађевине ретко појефтињују.

rts.sabac@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи