Јединствена збирка камених споменика

У куршумлијском крају скоро да нема насеља без трагова српске средњовековне духовности. Уз Немањине цркве и манастире, важан културно-историјски споменик је и црква Св. Мине у Штави, надомак Луковске бање где је откривена јединствена збирка камених споменика.

Црква Св. Мине у Штави везује се за Милутиново, и време када је ово место било важан трговачки и рударски центар на путу за Дубровник. У њеној порти пронађено је четрдесетак саркофага и мермерних споменика из тог времена.

"Готово сви су од белог мермера са изузетно квалитетним рељефима, са декорацијама. Мермер је студенички, веома квалитетан сам по себи", каже Елена Васић Петровић, директорка Завода за заштиту споменика културе Ниш.

Како истиче директорка Завода за заштиту споменика културе из Ниша ни један објекат у земљи нема тако вредну збирку камених споменика.

"Циљ нам је да све оно за шта знамо да је ту некада било просто вратимо или у цркву или све то кроз инвентар предамо некоме ко ће томе бринути", каже Елена Васић Петровић, директорка Завода за заштиту споменика културе Ниш.

Велику културну и туристичку вредност ове цркве представља и добро очувано фреско сликарство. На малом простору представљени су сви важни догађаји из хришћанске историје. Зато је ова црква незаобилазна атракција за госте Луковске бање у чијој се близини налази.

"Ово овде је бисер и историје, културе и вере. Јако је посећена и јако омиљена међу људима. Људи воле да дођу и онај ко је једном овде дошао, кад год је могао дошао је поново", каже Аница Јовановић, Грачаница.

"Овај крај је интересантан по томе, што се у сваком селу налази црква или црквиште где се народ окупља за велике празнике. Те цркве су грађене на местима на којима је Свети Сава поставио дрвене или камене крстове  и за која је он сматрао да су света", каже Јелена Степановић, Пи-ар Луковске бање.

У кршумлијском крају има више од 60 светиња које представљају важно културно наслеђе, од Немањића до данас.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи