Архимедесов математички камп на Гочу

Шездесет основаца, талентованих математичара, део распуста одвојио је да у кампу летње школе Архимедес, који се ових дана одржава у Станишинцима на Гочу, проникне у што више тајни ове егзактне науке.

Међу учесницима ове, сто двадесет друге по реду Архимедесове школе математике, уз основце из Србије налазе се и деца из иностранства, а међу њима и они окићени признањима са математичких такмичења, али и они који само проширују своје знање о бројевима.

"На Архимедесу сам од малих ногу. Од 4. разреда и од тада не пропуштам ни једну летњу и зимску школу", каже Давид Милинковић, ученик 8. разреда из Богатића.

"Оно због чега ја долазим је што овде учимо и ван школског градива, па ми то много помаже", каже Јована Миленовић, 5. разред из Александровца.

"После Архимедесове школе био сам на различитим такмичењима, а на "Мислиши" сам чак био први", каже Александар ћузовић, 5. разред из Београда.

Жарко Булић, 8. разред из Земуна и његов вршњак Ђође Малетић из места Клење, кажу да се и ван ове школе друже и чују телефоном, а на питање да ли у тим разговорима размењују знање или један другом постављају задатке, одговарају да је то само када не могу да их реше сами, па један од другог траже помоћ.

"Овде сам доста научила у односу на градиво из Норвешке, тако да ми је норвешко градиво сада много лако", каже десетогодишња Ружица Рејић која живи у Кристијанстаду, Норвешка.

А нит која повезује све ове малишане одмотава се из клупка љубави према матемаци.

"У наше школе долазе углавном деца која воле математику и спремни су да раде и да обогаћују своје знање, а Архимедес им то максимално пружа", каже проф. Богољуб Маринковић, оснивач Архимедеса.

Да барем колико и математику ови малишани воле и природу, показали су садњом 6о младица паулоније, тачно онолико колико је њих у кампу.

"Деца овде стварно уживају и онда кад они уживају, уживамо и ми као њихови професори, а математика им није проблем. Они су дошли да уче математику и верујте ми то њима уопште није проблем", каже Драгана Стошић, професор математике.

А да је математика била проблем не би негдашњи полазник Архимедесовог кампа, а сада професорка у кампу, овде припремала и оне који ће на предстојећим такмичењима представљати Србију.

"Део полазника Архимедесове школе су и најбољи, државни прваци из области програмирања. Са нама јеи репрезентативац који ће представљати Србију за пар месеци на Међународној олимпијади из програмирања", каже Јелена Хаџи Пурић, професор Математичког факултета.

Очекивању награда, поготову након што смо чули и податак да су до сада 80 одсто признања на свим међународним такмичењима освојили управо полазници Архимедесових математичких школа, придружили смо се и ми, остављајући их да преостало време до завршетка кампа искористе за што више проницања у тајне комбинаторике бројева.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво