Нишког кожухара нема ко да наследи

Некад се од заната добро живело, а данас једва да постоји још по који занатлија. У Нишу једини ћурчија или кожухар, како још овај занат називају у јужним деловима Србије, је осамдесетогодишњи Чедомир Тасић. Почео је да ради овај посао пре седам деценија.

По завршетку основне школе, са својих 12 година, Чедомир Тасић почео је да учи занат од свог оца. Неколико месеци је било довољно да савлада посао и да изради свој први козух, а како каже, израђује их на исти начин као пре 70 година.

"Вуче ме, ја не знам докле ћу, ја имам вољу, стално долазе доносе кожу, где ћу их, жао ми је да он баци кожу, жао ми је", каже Чедомир Тасић, кожухар.

Некад је Чедомир живео од овог посла, данас каже прода тек по неки комад, а и услови продаје су се променили.

"Идемо на вашар, ја сам у Неготин стално био, и он изброји колико грудњака, колико кожуха и они знају колико то иде и кад продам ја онда ми наплаћује толико и то је све лепо одржавано тако...А данас? ..данас не, одмах прво морас да платис, да се јавиш да платиш ако не излази", каже Чедомир Тасић, кожухар.

Јагњећу, јарећу и зечју кожу коју мајстор Чеда користи у изради, сматра најбољом заштитом за хладне дане.

Иако је напољу 30 степени није лоше припремати се за хладније дане који нам тек долазе.

Једини кожухар у овом крају покусава да пронађе неког ко би га заменио у овом послу, али млади људи, како Чедомир каже, беже од занатских послова.

"Спреман сам да примим дечка, ко хоће да дође код мене, ја бих му захвалио, да узме од мене велики занат, универзалан занат и да бог да га види и мени да помогне", каже  Чедомир Тасић, кожухар.

Иако је све мање купаца производи који се највише траже су кожуци, а мање женске капе и шубаре и све то по ценама од хиљаду до шест хиљада динара. Чедомир каже да посао за сада опстаје захваљујући културно-уметничким друштвима.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи