Вода на купалиштима у Браничевском округу исправна

На Сребрном језеру, базенима, Дунаву и другим рекама у Браничевском округу вода се редовно узоркује, а резултати показују да је вода у свим купалиштима микробиолошки исправна. За надлежне је ангажовање спасилаца углавном велики издатак, па је купање на сопствену одговорност посетилаца.

Теодора Ђурић из Завода за јавно здравље каже да је до сада вода у свим купалиштима која они узоркују била микробиолошки исправна и да се препоручује за купање и рекреацију. С тим што се након купања у рекама саветује туширање чистом, исправном водом.

Једино за купалиште на Дунаву у викенд насељу Винци Заводу за јавно здравље захтев за узорковање воде од општине Голубац још није стигао. Али купачима то не смета.

Мишљења купача на плажи у Винцима су различита. Поједини верују да је вода исправна и без провера, док други сматрају да је прљава, али пошто су врућине велике, нема им друге.

У општини Велико Градиште постоји пет уређених плажа на Дунаву и Пеку, и три плаже на Сребрном језеру. Када је у питању безбедност купача, само је једна обележена, али нема спасилаца.

"Део за купаче обележен је бовама, куда могу слободно да пливају и обезбеђена је хитна служба која дежура са доктором и медицинском сестром", каже Дајана Стојановић, директорка Туристичке организације Великог Градишта.

На градској плажи Топољар у Костолцу, тешко је наћи слободно место. Али ова плажа већ је узела и прву жртву овог лета.

Општина Костолац је уредила плажу Топољар на рукавцу Дунава и редовно узоркује воду. Али на више места је истакнуто упозорење да је купање на сопствену одговорност.

Када наплаћујете карте, лежаљке или сунцобране, морате бринути и о безбедности купача, сматра управа градског базена у Пожаревцу. Од почетка сезоне већ су имали 15.000 купача.

"Ми имамо три спасиоца сваког дана, а када је гужва и по четири. Тако да су купачи доста безбедни", каже управник градског базена у Пожаревцу, Душан Савић.

За надлежне је ангажовање спасилаца углавном велики издатак, па купачима остаје да пажљиво процене своје могућности сваки пут када уђу у воду.

rts.pozarevac@rts.rs
+381 12 211 466

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво