Дани суваче

Народни музеј у Кикинди, у сарадњи са Удружењем "Слога" из Мокрина, организовало је 4. Дане суваче. Манифестација је, највећим делом, била посвећена малишанима.

Сувача је, иначе, млин на коњски погон и једна је од најважнијих историјских особености Кикинде. Сувача је могла да самеље 100 килограма пшенице на сат.

Кажу да је овако добијено брашно за око 15 одсто било скупље од другог и да је коришћено чак на Бечком двору.

Славица Гајић, организатор Дана суваче, каже да је принцип рада суваче био такав да су основни погон за млевење жита покретали коњи. Они су енергију преносили на дрвене зупчанике, а ови,  на метални део који се налазио у млинаревом простору.

"Ту су, као и у сваком млину, смештена два камена, доњи статични и горњи покретни. Кукуруз се сипао у дрвене кошеве, а  енергија коју су стварали коњи преносила се на жрвањ и тако се добијало жито", додаје она.

На овогодишњим Данима суваче деца из Мокрина извела су драмски приказ на тему хлеба и народних обичаја. Мала Ана Угреновић додаје да су, поред тога, месили хлеб.

"Помешају се квасац, брашно, со и вода, па се то испече", каже Ана.

Њена другарица Јована Милованов каже да јој се у сувачи највише допао точак који су окретали коњи да би се направило брашно.

Другог дана манифестације, предвиђеног за одрасле, презентован је начин справљања чувеног мокринског сира. Поред тога,  представљена рецептура за куглоф, јединствени колач војвођанских крајева,  одржано предавање о улози жене на селу и организована је радионица стрипа и карикатуре.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745
                                                                        

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво