Косидба у Маровцу

У Маровцу код Медвеђе, селу на административној линији са Косовом и Метохијом, некад је живело хиљаду људи, данас само шездесетак. Село оживи почетком јула, у време Косидбе на Чаиру, манифестације коју већ 17 година организују Завичајно удружење "Китка" и општина Медвеђа.

Као у време моба. Уз песму, шалу, дружење и бритке косе од јавора, јасике и иве, посао на ливади је много лакши. Радоња Додеровић ни у осмој деценији не посустаје.

Годинама је побеђивао а сада, у ревијалном делу 17. Косидбе, Радоња поносно и заслужно носи титулу косбаше: "Волим косу, волим завичај а имам и прилично добру кондицију за своје године."

Брзо и спретно, уз откосе широке скоро два и по метра да се стигне до циља. Такмичење је напорно али је задовољство посебно троструког победника велико.

Потребна је добро исклепана коса, брзина, вештина, спретност и наравно воља, каже победник Драган Ристић.

Маровчани, чувари традиције, обичаја, културе, сложни и добродушни домаћини. О њиховом гостопримству чули смо само речи хвале.

Славиша Божинић из Београда долази трећи пут: "Лепо је гостопримство. Овде се сви знају и сви су повезани."

Завичајно удружење "Китка" и општина Медвеђа на истом задатку - да на прави начин промовишу овај крај.

"Има и младих које мотивишемо да наставе са организовањем косидбе", истиче Душан Перовић, председник Завичајног удружења "Китка".

Наредног викенда одржава се традиционална манифестација у Богуновцу, најавио је Небојша Арсић, председник Општине Медвеђа, а крајем јула Гејзирске ноћи: "Све су то манифестације које промовишу туристичке потенцијале општине."

У Маровцу, на хиљаду метара надморске висине, на административној линији са Косовом и Метохијом ничу малињаци, засади вишања, јабука. Има и неколико нових кућа.

"То је добро. Радујем се да нам село оживи, да имамо и неко дете", каже 82-годишња Милијана Додеровић. "Ми смо се ужелели да видимо децу."

Њен син Радосав поред старе подигао је нову кућу. "Имам малине, вишње, посадио сам орахе, лешнике. Имам све и верујем да овде има будућности."

Само да је и асфалтног пута повратника би било више али и гостију јер ова природна лепота никога не оставља равнодушним.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи