Перкутана вертебропластика од сада и у крагујевачком клиничком центру

Ортопеди Клиничког центра у Крагујевцу први пут су извели операцију која подразумева убризгавање специјалног коштаног цемента у напукли кичмени пршљен. Метода се одавно примењује у свету, код нас у здравственим установама у Београду и Нишу, а постаће стандардна и за пацијенте у Крагујевцу.

Због прелома на два кичмена пршљена, Крагујевчанин Вукосав Неранџић месецима је трпео јаке болове. Морао је да мирује и носи мидер који фиксира прелом. Само дан после операције, крепки седамдесетседмогодишњак поново је на ногама.

Радује се пословима у башти и око куће које, због повреде, дуго није могао да обавља. "Као да ништа није било", каже Неранџић.

Операција се изводи у локалној анестезији и траје тридесетак минута. Уместо класичног хирурског реза, перкутана вертебропластика ради се убодом специјалне игле кроз кожу. Рендгеном се проналази пршљен који је сломљен и у њега убацује коштани цемент.

Према речима др Срђана Влајовића, специјалисте ортопедије и трауматологије, делује тако што стабилизује измењено пршљенско тело, на неки начин повезује коштане фрагмене и приликом процеса хемијске реакције полимеризације ослобађа температуру, локално, 70 до 80 степени, где та температура може деловати на туморско ткиво и на нервне завршетке пршљенског тела, доводи до денервације и, аутоматски, смањења бола.

Чим се пршљен попуни, бол нестаје, сагласни су и лекари и пацијенти. Опоравак је брз, а применом ове методе, сада могу да се лече и особе које због болести нису могле да поднесу општу анестезију. Преломи кичменог стуба први су клинички знак остеопорозе.

Овај поступак примењује се и када су су пршљенови захваћени туморима који доводе до разарања костију, истиче проф. др Бранко Ристић, директор Клинике за ортопедију КЦ Крагујевац. Иако има бројне предности, ова операција не лечи основно обољење, већ симптоме и последице. Пацијенти могу одмах да се врате свакодневним активостима.

rts.kragujevac@rts.rs
+381 34 335 542 

број коментара 0 Пошаљи коментар