Перкутана вертебропластика од сада и у крагујевачком клиничком центру

Ортопеди Клиничког центра у Крагујевцу први пут су извели операцију која подразумева убризгавање специјалног коштаног цемента у напукли кичмени пршљен. Метода се одавно примењује у свету, код нас у здравственим установама у Београду и Нишу, а постаће стандардна и за пацијенте у Крагујевцу.

Због прелома на два кичмена пршљена, Крагујевчанин Вукосав Неранџић месецима је трпео јаке болове. Морао је да мирује и носи мидер који фиксира прелом. Само дан после операције, крепки седамдесетседмогодишњак поново је на ногама.

Радује се пословима у башти и око куће које, због повреде, дуго није могао да обавља. "Као да ништа није било", каже Неранџић.

Операција се изводи у локалној анестезији и траје тридесетак минута. Уместо класичног хирурског реза, перкутана вертебропластика ради се убодом специјалне игле кроз кожу. Рендгеном се проналази пршљен који је сломљен и у њега убацује коштани цемент.

Према речима др Срђана Влајовића, специјалисте ортопедије и трауматологије, делује тако што стабилизује измењено пршљенско тело, на неки начин повезује коштане фрагмене и приликом процеса хемијске реакције полимеризације ослобађа температуру, локално, 70 до 80 степени, где та температура може деловати на туморско ткиво и на нервне завршетке пршљенског тела, доводи до денервације и, аутоматски, смањења бола.

Чим се пршљен попуни, бол нестаје, сагласни су и лекари и пацијенти. Опоравак је брз, а применом ове методе, сада могу да се лече и особе које због болести нису могле да поднесу општу анестезију. Преломи кичменог стуба први су клинички знак остеопорозе.

Овај поступак примењује се и када су су пршљенови захваћени туморима који доводе до разарања костију, истиче проф. др Бранко Ристић, директор Клинике за ортопедију КЦ Крагујевац. Иако има бројне предности, ова операција не лечи основно обољење, већ симптоме и последице. Пацијенти могу одмах да се врате свакодневним активостима.

rts.kragujevac@rts.rs
+381 34 335 542 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво