Невреме нанело велику штету пољопривредницима

Невреме, са јаким ветром и градом величине јајета и ораха, које је синоћ захватило неколико села у општини Владимирци, нанело је велику штету пољоприведницима. На неким парцелама, засади су потпуно уништени. Мања штета причињена је на градјевинским објектима.

Са пет хектара кукуруза, Небојша Петковић из Трбушца ове године неће  убрати ниједан клип. За двадесет минута, град му је потпуно уништио засад од кога је очекивао добар принос.

"Мислим да од овога нема ништа, да ће морати да се коси, или нешто да се уради, да поновимо сетву, од тога мислим да нема ништа, тако да је катастрофа", каже Небојша Петковић из Трбушца.

Невреме са ветром и градом, у жетви је затекло комбајнере. На великом броју парцела, уништено је више од 80 одсто рода пшенице, због чега се жетва некима неће ни исплатити.

"Немамо ни за комбајн да платимо, да оврше, ми немамо комбајн, значи, немамо ни да платимо, немамо рачун", каже Драга Тодоровић из Трбушца.

"Скинули смо можда десетак ари ту нас је ухватио лед, невреме јуче незапамћено, ту смо били под комбајном мокри", каже Радиша Симеоновић из Трбушца.

Иако је са седам станица испаљено 25 противградних ракета, летина није сачувана. Велика је штета и у повртњацима и воћњацима.

"Мислим да је 100 одсто штета, и ово што има на гранама, то је оштећено, тако да од тога не може да се искористи ништа", каже Војислав Стошић из Трбушца.

"Договорили смо да све пољопрвреднике који су претрпели штету ослободимо плаћања пореза на имовину, то је у овом тренутку што смо могли да урадимо да помогнемо, на неки начин, комсија за процену штете ја на терену, раде свој посао", каже Владан Милошевић, председник Скупштине општине Владимирци.

Према првим проценама, у општини Владимирци, уништено је или оштећено више од хиљаду хектара пољоприведних усева. У санирању последица невремена, надлежни очекују помоћ државе.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво